22 steden vragen duidelijke Europese wetgeving op toeristische overnachtingen via internetplatformen
Grote Europese steden voeren samen de strijd verder op tegen de wildgroei aan illegale aanbiedingen voor toeristische logies op online platformen. De problematiek werd reeds vorig jaar in juni aangekaart bij de Europese Commissie door 10 grote steden. De EC is momenteel de richtlijn voor onlinehandel, die reeds dateert van 8 juni 2000, aan het bijschaven. 22 Europese steden bundelen de krachten en sturen deze week een gezamenlijke nota met de oproep tot een duidelijker wettelijk kader. De volgende steden ondertekenden de nota: Amsterdam, Athene, Barcelona, Berlijn, Bologna, Bordeaux, Brussel, Keulen, Krakau, Firenze, Frankfurt, Helsinki, Londen, Milaan, München, Parijs, Porto, Praag, Utrecht, Valencia, Wenen en Warschau.
De e-commerce richtlijn uit 2000 volstaat niet meer aan de huidige digitale trends
Het gemeenschappelijk standpunt van de 22 steden maakt duidelijk dat de richtlijn voor digitale handel er kwam nog voor er sprake was van websites waar toeristische overnachtingen worden aangeboden. De afgelopen jaren is daarenboven het aantal zoekertjes exponentieel toegenomen. Pogingen tot regularisatie van dit fenomeen botst steevast op hetzelfde obstakel: het gebrek aan transparantie en het pertinent weigeren van uitwisselen van data waarover deze websites beschikken. Zolang lokale overheden geen inzage hebben in de relevante verhuurgegevens kunnen ze de wetgeving niet laten naleven. Het initiatief van Commissievoorzitster Usula Von der Leyen om de regels te moderniseren wordt daarom op gejuich onthaald door de betrokken steden. Men verwacht een correctie op de regels inzake veiligheid en verantwoordelijkheid voor digitale dienstverlening en producten.
Ans Persoons,
Schepen van Stedenbouw:
De richtlijnen voor online handel dateren uit het jaar 2000 en zijn niet meer van toepassing op de huidige tendenzen. We verwachten dat Europa ons de juiste juridische middelen geeft om dit fenomeen beter te beheersen en op te treden tegen mogelijke inbreuken. Websites, zoals die van Airbnb zouden een transparantie aan de dag moeten leggen ten opzichte van lokale overheden (adressen, namen van eigenaars, aantal overnachtingen,…) maar ook hun verantwoordelijkheden opnemen in het naleven van de lokale wetgeving.
Actie op ieder niveau
De problematiek die toeristische logies met zich meebrengen is erg complex en speelt zich af op verschillende beleidsniveaus: lokaal, regionaal en Europees. De Brusselse gemeenten zijn gebonden aan de regionale ordonantie over toeristische logies maar een bindende Europese richtlijn zou aan de steden een krachig instrument geven in de strijd tegen frauduleuze praktijken.
Ans Persoons:
De Stad Brussel maakt prioriteit van de strijd tegen het illegaal aanbieden van toeristische overnachtingen want dit soort praktijken brengt het woonaanbod uit balans. Het schepencollege keurde in oktober vorig jaar een reeks structurele maatregelen goed als antwoord op dit fenomeen. Tegelijk werken we met de regionale regering om de ordonatie van 2014 aan te passen naar de realiteit van vandaag. De stad maakt ook deel uit van een netwerk van Europese steden die de krachten bundelen. Enkel een concrete, waterdichte aanpak op ieder politiek niveau zet ons in de juiste richting om die balans te behouden. Europese ondersteuning is echter broodnodig. 22 steden spreken Europa aan in één stem en hopen zo een sterk signaal te geven.
Philippe Close,
Burgemeester:
Brussel heeft als hoofdstad van Europa een cruciale rol te spelen in deze discussie. In naam van de burgemeesters van de deelnemende Europese steden en samen met mijn collega Ans Persoons, zal in de komende maanden een ontmoeting met de Vice-President Margrethe Vestager plaatsvinden. Ondertussen zitten we niet stil en blijven we acties ondernemen. Zo zal ook op korte termijn een overleg plaatsvinden met de Commissaris Thierry Breton, bevoegd voor de interne markt.
Delphine Houba,
Schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen:
Stad Brussel trekt elk jaar meer en meer toeristen aan maar ook nieuwe inwoners. Brussel staat bekend om zijn gastvrijheid en zijn kwalitatieve leefomgeving en wil dit zo houden dankzij het reguleren van aanbiedingen voor toeristen op een strikte, verantwoorde manier. Dit kan enkel als Europa ook een tandje bijsteekt in de regelgeving. Als Schepen van Toerisme is het ook mijn prioriteit te strijden voor het behoud van een evenwicht tussen de aantrekkelijkheid van onze prachtige stad en de leefbaarheid in haar centrumwijken.
Een blik op het online verhuurplatform Airbnb leert ons dat er over het hele Gewest 7400 panden te huur worden aangeboden. De Stad Brussel is koploper met 2200 private aanbiedingen, waarvan 1600 (73%) panden volledig aan Airbnb worden gewijd (dus het hele huis/appartementsblok). De meeste Airbnb woningen in Brussel zijn illegaal en niet in overeenstemming met de Brusselse ordonnantie op toeristenlogies.
In bijlage: Een gemeenschappelijke statement van 22 Europese steden.