3 Brusselse Nederlandstalige scholen krijgen schoolvervoersplan

Nederlandstalige basisscholen Peter Benoît (NOH), Klavertje 4 (Noordwijk) en de middelbare school OKAN (vijfhoek) starten dit schooljaar een begeleid traject in samenwerking met Good Planet. De scholen werden opgenomen in het ‘Schoolvervoersplan’ van de Brusselse gewestregering, een programma die de actieve verplaatsingen (te voet of met de fiets) van en naar school promoot.

 

Wat is een schoolvervoersplan?

Elk jaar start Brussel.Mobiliteit in 10 Nederlandstalige openbare scholen een schoolvervoersplan op. In 2022 worden drie scholen van het Openbaar Onderwijs van de Stad Brussel geselecteerd. Een schoolvervoerplan (SVP) helpt scholen om voor hun leerlingen, ouders en schoolpersoneel actieve en veilige verplaatsingen in kaart te brengen en aan te moedigen. De experts van Good Planet begeleiden geïnteresseerden bij de beperking van het gebruik van de wagen. Scholen die worden geselecteerd voor een SVP ondergaan een traject met coach gedurende 18 maand waarbij drie fases worden doorlopen: onderzoek, uitvoering en evaluatie.

Concreet zorgt Good Planet voor een mobiliteitsplan op maat, in samenspraak met een gemotiveerde kerngroep op de school. Samen gaan ze op zoek naar een bevordering van duurzame verplaatsingen door het sensibiliseren van iedereen die schoolpoort s’ morgens binnengaat of ’s avonds verlaat. Ze onderzoekt ook de mogelijkheden om de schoolomgeving veiliger en toegankelijker te maken, maakt middelen vrij voor de aankoop van fietsen en fiets-materiaal en biedt educatieve activiteiten aan rond duurzame mobiliteit.

We stellen vast dat de meerderheid van de leerlingen op korte of middellange afstand van de schoolpoort woont. Door het stimuleren van actieve modi maken we de wijken autoluwer tijdens de spitsuren, verhogen we verkeersveiligheid rond de scholen en verbeteren we de luchtkwaliteit.

De school is geen eiland

Op de Nederlandstalige basisschool Kakelbont in Laken, waar sinds 2008 een SVP loopt, ondervindt het schoolpubliek reeds de positieve gevolgen van het actieplan. Zo kon de school rekenen op een extra budget voor de aankoop van startersfietsen en loopfietsen. Er wordt ook regelmatig -onder begeleiding van enkele ouders- samen naar school gefietst. De Stad speelde in op deze positieve dynamiek op school door een nieuwe, beveiligde fietsenstalling te bouwen voor 64 fietsen, met fietsherstelplaats. De fietsenstalling ligt in de ondergrondse garage van de school, met rechtstreekse toegang tot de speelplaats. Geparkeerde auto’s moesten plaats ruimen voor fietsen, helemaal in lijn met het SVP. 

Ans Persoons, (one.brussels-vooruit) schepen bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs: “We willen dat al onze stedelijke scholen zo snel mogelijk een schoolvervoersplan hebben. Al volstaat het natuurlijk niet om kinderen en ouders aan te moedigen om te voet of met de fiets te komen, ze moeten ook veilig tot op school kunnen raken. Vanuit mijn andere bevoegdheid – Openbare ruimte- zetten we volop in op betere fietsinfrastructuur en pakken we ook de openbare ruimte in de buurt van scholen aan, zoals het nieuwe verkeersveilige voorplein voor basisschool Klavertje Vier en de heraanleg van het Marsipulamiplein bij Kakelbont. Tegelijk werkt mijn college Bart Dhondt aan gerichte mobiliteitsplannen om schoolomgevingen veiliger te maken

 

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be