6de editie van de Archiweek gaat van start rond het thema “Materiaal verenigt”
De pers is uitgenodigd om aan te sluiten bij de bezoeken op zaterdag 5 oktober. Inschrijven is verplicht.
Dit weekend start de 6de editie van Archiweek, de Brusselse week van de architectuur. Van zaterdag 5 oktober tot zondag 13 oktober staan krijgt het publiek de kans om meer dan 70 projecten, architectenbureaus en ateliers te kunnen bezoeken en bewonderen in het kader van het thema “Materiaal Verenigt”. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons, zal zaterdag 5 oktober samen met Sarah Lagrillière, adjunct directeur generaal van urban.brussels, twee projecten bezoeken om de Archiweek officieel te openen.
"We onderschatten hoeveel kennis en expertise er wel niet zit bij onze Brusselse architectenbureaus. Zij creëren vandaag het erfgoed van morgen en doen dat vaak op duurzame en revolutionaire manieren. Tijdens de Archiweek krijgt het grote publiek de uitgelezen kans om met een blik achter de schermen van liefst 70 projecten, gebouwen en complexen bij te leren over het hedendaagse Brusselse architectuurlandschap. Dit jaar zetten we daarbij het gebruik van materialen in de kijker, een belangrijk topic in het streven naar een duurzamer Brussel", vertelt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
70 bezoeken en 260 rondleidingen
Voor alle architectuurliefhebbers en nieuwsgierigen belooft het een goedgevulde week te worden. Naast de 70 te bezoeken projecten, architectenbureaus en ateliers die werden geselecteerd door het curatorteam van Dérive-esque worden er tijdens de Archiweek in totaal nog meer dan 260 rondleidingen, voet- en fietstochten, workshops voor families en conferenties georganiseerd, die bovendien gratis zijn voor iedereen.
Het toont aan dat Brussel tot een internationaal rijtje van aantrekkelijke architectuursteden behoort. De naamsbekendheid van verschillende Brusselse architectenbureaus neemt toe, en op binnen gebieden, zoals het duurzaam bouwen, zijn ze vaak baanbrekend. De doelstelling van Archiweek is dan ook om het grote publiek kennis te laten maken met het hedendaagse Brusselse architectuurlandschap en dat op verschillende manieren te belichten.
Materialen en al hun bijzonderheden
Met het thema “Materiaal Verenigt”, nodigt de Archiweek iedereen uit om de Brusselse architectuur te verkennen via haar makers en ambachtslieden, met aandacht speciale aandacht voor de vele materialen die gebruikt worden. Het daarbij niet enkel over het pure materiaal, maar ook over de invulling in de omgeving, de geschiedenis van de grondstoffen en de sociale en culturele betekenissen van het materiaal.
Op zaterdag 5 oktober zal Brussels staatssecretaris Ans Persoons twee hedendaagse architectuurprojecten bezoeken die het thema “Materiaal Verenigt” illustreren: Rue des Glands en WIELS: Café & Boek- en Ticketshop.
- Rue des Glands: Dit project betreft de rehabilitatie van een huis en een voormalige smederij in Forest, met als doel beide structuren om te vormen tot twee aparte wooneenheden, terwijl de bestaande elementen worden behouden en versterkt (hergebruik van materialen ter plaatse). Daarnaast werden nieuwe materialen, hetzij gerecupereerd of lokaal ingekocht—zoals tegels, parketvloeren en keukenelementen—geïntegreerd in de bestaande structuur.
- WIELS: Café & Book + Ticket Shop: De kleurrijke metalen ingrepen in de entreehal zijn in 2023 ontworpen en uitgevoerd met gesmeed ijzer van Denis Romainville & Eutectic (Pierre Eyben), met een werkplaats gelegen aan de nabijgelegen rue Paapsem. Deze objecten zijn multifunctioneel en daardoor toekomstbestendig voor de veranderende indeling van de entreehal van WIELS.
BELANGRIJK: Journalisten die het bezoek willen bijwonen moeten zich inschrijven door op deze mail te antwoorden voor vrijdag 4 oktober om 20 uur.
Creatieve woon- en werkruimte, alternatieve concertzaal of skatepark
Bovenstaande projecten zijn slechts twee voorbeelden uit het rijke programma van Archiweek. Hieronder nog enkele hoogtepunten:
- DEK38: Het project DEK38, uitgevoerd door de architecten van OSA, betreft de renovatie van een hoekhuis ontworpen door Willy Van Der Meeren en Léon Palm in de jaren '60. Het gebouw huisvestte oorspronkelijk ook een advocatenkantoor op de begane grond. De ligging op de hoek, de gevelindeling en de aanwezigheid van een imposante boom maken het tot een opmerkelijk gebouw binnen de architectuur van deze buurt.
- Espace Aygo: Dit project omvat de transformatie van een vervallen 19de-eeuws herenhuis in Brussel tot een creatieve woon- en werkruimte door een groep jonge kunstenaars en ontwerpers. Het collectief, bekend als Espace Aygo, heeft de woning omgevormd tot een dynamisch doe-het-zelfhuis, studio en artistiek experiment. Ze renoveerden de ruimte met gerecupereerde materialen en handgemaakt meubilair, wat een patchworkstijl toont die hedendaags design met ambachtelijk vakmanschap combineert.
- Magasin 4: Het project van de nieuwe Magasin 4, een alternatieve concertzaal opgericht in 1994, past een anticiperende benadering toe. Het is gelegen op een onbebouwd perceel langs het kanaal, in de zone van het stedelijk vernieuwingscontract Citroën-Vergote. Dit nieuwe gebouw speelt in op de huidige stedelijke uitdagingen door de productieve stad te verbinden met het stedelijke leven, terwijl het zijn functie in de alternatieve muziekscene behoudt.
- Recypark: Bezoek aan een nieuwe complex met aangrenzende openbare ruimte waarvan 2.165 m² wordt overdekt door een hal gemaakt van hout dat werd gerecupereerd van een manege in Luik. In het overdekte deel is een skatepark ondergebracht. Door de twee functies naast elkaar te plaatsen, wordt het ecologische bewustzijn gestimuleerd. De sociale impact van het project is zeer groot. Dit project is laureaat van be.exemplary 2018.
- Opendeurdagen van architectenbureaus: Op vrijdagavond 11 oktober en op zaterdag 12 en zondag 13 oktober openen heel wat architectenbureaus speciaal hun deuren voor een blik achter de schermen van hun mooiste realisaties en van het architectenberoep.
- Sustainable Architecture Days: Op zondag 6, maandag 7 en dinsdag 8 oktober gunnen de Sustainable Architecture Days je een blik op 6 recente projecten die één ding gemeen hebben: ze zijn een voorbeeld op het vlak van duurzaamheid.
“In een tijd waarin onze maatschappij steeds meer geconfronteerd wordt met groeiende sociologische en ecologische uitdagingen, is het essentieel om onze relatie met architectuur en de evolutie van onze steden in vraag te stellen. De Archiweek, die Urban nu al zes jaar organiseert, maakt deel uit van deze ambitie en brengt experts, architecten en liefhebbers samen om de nieuwste innovaties en trends te verkennen die onze relatie met ruimte opnieuw definiëren. Het thema van dit jaar, 'Materiaal Verenigt', is een uitnodiging om de Brusselse architectuur te verkennen via haar ontwerpers en ambachtslieden, en om te kijken naar de impliciete geschiedenis van de materialen waaruit de hedendaagse architectuur is opgebouwd. Door middel van de duurzame en inclusieve projecten die tijdens de week worden gepresenteerd, wil Urban ruimtes voor uitwisseling creëren, een bron van inspiratie voor de toekomst van ons gewest", stelt Sarah Lagrillière, Adjunct Directeur Generaal van urban.brussels.
Nils Quintelier