Architectuurwedstrijd voor de Nieuwe Graanmarkt

De Stad Brussel organiseert een architectuurwedstrijd om de Nieuwe Graanmarkt te hertekenen, in samenwerking met de Brusselse Bouwmeester.

Wat en waarom?

De Nieuwe Graanmarkt is een iconisch Brussels plein met een duidelijke identiteit. Het is een plein dat volop leeft, een plek waar veel jongeren samenkomen, om te basketten, maar ook om gewoon te praten en te zijn. Het is het plein waarop de herdenkingszuil voor Mehdi Bouda een plaats kreeg. De grote platanen bepalen het karakter van het plein, maar op het vlak van doorlaatbaarheid & biodiversiteit is er nog veel ruimte voor verbetering. Het is een plek waar veel mensen graag komen, maar niet iedereen voelt er zich veilig.

Schepen voor stedenbouw en Openbare ruimte, Ans Persoons (vooruit-one.brussels): “We willen de huidige identiteit van de Nieuwe Graanmarkt versterken maar inclusiever maken, zeker naar meisjes toe. Als we bovendien de openluchtparking voor de De Mot-Couvreur school schrappen, komt er een zee aan ruimte vrij. De grote uitdaging bestaat er in om van deze zone een echt voorplein te maken, verbonden met de rest van het plein.”

Participatie en voorbereidende studies

Ter voorbereiding van deze wedstrijd heeft de Stad reeds verschillende stappen gezet:

  • Een historisch studie die de geschiedenis en verschillende evoluties die het plein gekend heeft doorheen de eeuwen in kaart brengt;
  • Een fytosanitaire studie die aantoont dat de bomen op het plein gezond zijn;
  • Een participatietraject met enerzijds de bewoners en handelaars, en anderzijds de jongeren die basketten op het plein en school lopen in buurt;
  • Op basis van al deze elementen, heeft de Stad Brussel de afgelopen maanden verschillende ruimtelijke varianten onderzocht (research by design).

Voor de eigenlijke uitwerking van de plannen zoekt de stad Brussel nu een multidisciplinair ontwerpteam. Al het voorafgaand studiewerk & participatieresultaten worden overgemaakt aan de deelnemende bureaus. Ze vormen de leidraad voor het uitwerken van een geïntegreerde landschappelijke visie voor het plein. De Stad Brussel maakt hiervoor 600.000 euro vrij. De wedstrijd wordt georganiseerd samen met de Bouwmeester en krijgt een ‘open jury’, waarin naast experten en administraties ook plaats zal zijn voor vertegenwoordigers uit de wijk.

Een plein voor jongens én meisjes

Het participatietraject leidde tot enkele zeer boeiende inzichten. Los van het feit dat we een grote betrokkenheid hebben ervaren bij de bewoners t.o.v. hun plein, werd het al snel duidelijk dat jongens en meisjes deze plek op een heel andere manier ervaren en gebruiken. De verhouding man-vrouw op het plein is in deze heel significant. Op de Nieuwe Graanmarkt was die verhouding op een dinsdagmiddag in mei 81% mannen en 19% vrouwen. Op een zaterdagavond in mei ging het om 100% mannen.

Schepen Ans Persoons: “Het is de eerste keer dat we dergelijke tellingen meenemen als onderdeel van de heraanleg van een plein. Het past binnen de wil van de Stad om de ‘gendertoets’ structureel op te nemen in haar stadsontwikkelingsbeleid.”

De Nieuwe Graanmarkt is de thuisbasis van het MAD. Mode, design en kunst maken dus ook deel uit van de identiteit van het plein. We vragen de ontwerpteams dan ook om van bij het begin samen te werken met kunstenaars en/of designers om dit element te verankeren in het plein.

Meer info over de wedstrijd vindt u via deze link.

Beelden Ans Persoons: hier

 

 

 

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be