Brusselse gemeenschapscentra leggen focus op de Palestijnse vertelcultuur met reeks filmvertoningen
Vrijdag 29 november
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk, vandaag 29 november, lanceren de Brusselse gemeenschapscentra een reeks van filmvertoningen onder de noemer Refusing to Disappear. Dat maakt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid voor Gemeenschapscentra, bekend. Deze bijzondere reeks filmvertoningen en gesprekken viert de rijke vertelcultuur van Palestina en nodigt uit tot dialoog. Van december 2024 tot april 2025 tonen 12 gemeenschapscentra films die de kracht en veerkracht van de Palestijnse gemeenschap belichten, met thema’s als culturele overleving, identiteit en verzet.
“Oorlog en geweld ontmenselijken. Net daarom is het zo belangrijk om de Palestijnen een gezicht en een stem te geven. Dankzij deze filmvertoningen kunnen de Brusselaars verschillende aspecten van de Palestijnse cultuur ontdekken. Verhalen van mensen, met zowel alledaagse zorgen als grote dromen. Mensen zoals u en ik. Dat is ook waar het om draait in onze gemeenschapscentra: ontmoeting, dialoog, herkenning en verbinding creëren”, verklaart Ans Persoons, VGC-collegelid bevoegd voor Gemeenschapscentra.
Traditie van de Palestijnse cinema
Het initiatief Refusing to Disappear werd eind 2023 in het leven geroepen. Het maakt deel uit van United Screens for Palestine, een collectief van programmatoren, cultuurwerkers en culturele centra. Deze reeks van oudere en modernere films werd al op verschillende plekken over België vertoond en zet nu ook in de Brusselse gemeenschapscentra de rijke traditie van de Palestijnse cinema in de kijker.
De aftrap van de filmreeks vindt plaats op zaterdag 21 december in GC Op-Weule. Daar wordt de film It Must Be Heaven (2019) van Elia Suleiman vertoond. In die film volgt de Palestijnse regisseur Elia Suleiman zichzelf, terwijl hij zwijgend en vol verbazing kijkt naar de wereld om zich heen. In surrealistische, vaak droogkomische scènes zie je hoe Suleiman van continent naar continent trekt, op zoek naar geld voor zijn nieuwe filmproject. En onderweg ontdekt dat geweld en wapens niet alleen in thuisland Palestina een grote rol spelen, maar ook in de rest van de wereld.
Andere films uit de reeks zijn onder meer: Wedding in Galilee (1987), een blik op een uitbundige, feestelijke huwelijksdag, maar onderliggend aan dit alles zijn er politieke spanningen; 5 Broken Camera’s (2013), een verhaal over Emad Burnat, een Palestijnse boer die zijn eerste camera koopt bij de geboorte van zijn vierde zoon; of Wardi (2018), een animatiefilm over een elfjarig Palestijns meisje die met haar hele familie in het vluchtelingenkamp woont waar ze is geboren.
“United Screens for Palestine brengt verhalen uit Palestina tot leven. Vanuit Pianofabriek stappen we mee in deze campagne omdat we een plek zijn waar ontmoeting en verbinding centraal staan, perfect om via film belangrijke gesprekken op gang te brengen en solidariteit tastbaar te maken”, zegt Samira Saleh, Sociaal-cultureel werker GC Pianofabriek.
Nagesprekken en workshops
De films zullen op 17 verschillende momenten in 12 verschillende centra te zien zijn en worden voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Refusing to Disappear wil bovenal meer zijn dan enkel een culturele ervaring: het creëert een ruimte voor uitwisseling, ontmoeting en wederzijds begrip.
Veel filmvertoningen worden aangevuld met nagesprekken of andere activiteiten, zoals workshops, debatpanels of proeverijen van Palestijnse hapjes. Het programma verschilt per gemeenschapscentrum. Voor meer informatie over de activiteiten en data kunt u terecht op de website van het betreffende gemeenschapscentrum of op www.n22.brussels/unitedscreensforpalestine.
De Brusselse gemeenschapscentra spelen een belangrijke rol in het samenbrengen van mensen en het bevorderen van dialoog. In een tijd waarin polarisatie toeneemt, bieden de centra een veilige plek waar gesprek, ontmoeting en solidariteit centraal staan. Racisme, antisemitisme, moslimhaat en elke andere vorm van discriminatie hebben in onze centra geen plaats.
Nils Quintelier