Brusselse regering maakt 430.000 euro vrij voor ontwikkelingssamenwerking in Palestina
Op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Internationale Relaties Ans Persoons heeft de Brusselse regering enkele maatregelen genomen die zorgen dat er een duidelijke lijn is op vlak van haar externe betrekkingen met Israël en de bezette Palestijnse gebieden. De belangrijkste maatregel is een extra financiële inspanning, in de vorm van 430.000 euro voor ontwikkelingssamenwerking in Palestina. De middelen worden voor meer de helft gedragen door staatssecretaris Persoons, versterkt door de andere Brusselse regeringsleiders, en worden verdeeld aan de hand van een projectoproep. Daarnaast zijn er nog drie punten goedgekeurd waarmee staatssecretaris Persoons haar engagement wil opnemen om het Palestijnse volk te blijven ondersteunen. Ze roept nogmaals op tot een (humanitair) staakt-het-vuren, zodat er zo snel mogelijk een einde komt aan het geweld en burgerslachtoffers vermeden worden.
“We kunnen niet stil blijven. Het conflict leeft zeer sterk bij de Brusselaars, en het is dan ook evident dat we als Brusselse regering doen wat mogelijk is binnen onze bevoegdheden. Via deze maatregelen tonen we onze solidariteit met de onderdrukte Palestijnse bevolking en wensen we een duidelijk signaal te geven aan zij die het internationaal recht niet respecteren”, stelt Ans Persoons, staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen en Buitenlands Handel.
Nieuwe richting
De vier besluiten die donderdag genomen werden door de Brusselse regering geven een nieuwe richting op de externe betrekkingen met Israël en de bezette Palestijnse gebieden.
- De Brusselse regering beslist om een nieuwe projectoproep te lanceren om de ontwikkelingssamenwerking met de Palestina te versterken. Er zal zo snel mogelijk 430.000 euro vrijgemaakt worden om een projectoproep te lanceren die antwoorden kan bieden op de ontwrichting van de Palestijnse samenleving.
- De economische -en handelsadviseur in Tel Aviv werd na het uitbreken van het conflict tijdelijk teruggeroepen om veiligheidsredenen. Vandaag is echter de politieke beslissing genomen dat de adviseur tot nader order niet mag terugkeren, zolang de schendingen van het internationale recht voortduren. De dienstverlening vanuit Brussel wordt teruggeschroefd.
- De Brusselse regering vraagt de staatssecretaris om dringend intra-Belgisch overleg te plegen met de andere bevoegde entiteiten om de EU-handelsrelaties met Israël te herzien. Het moet vermeden worden dat producten uit illegale bezette gebieden bij ons in de winkelrekken komen te liggen. Daarom pleit de staatssecretaris voor een Europese importban van goederen uit de illegale nederzettingen.
- Staatssecretaris Persoons roept tot slot op om het wapenuitvoerbeleid van de gewesten ten aanzien van de strijdende partijen in het conflict te verstrengen. Hiervoor zal zij in overleg treden met de andere gewesten.
Twee principes
Zoals in de regeringsnota benoemd wordt, staan bij deze maatregelen twee principes voorop. Het belang om het internationaal recht te respecteren en het veroordelen van zowel de terreuraanval van Hamas als de disproportionele reactie hierop door Israël.
“Mijn positie blijft duidelijk: we moeten de druk verhogen, zodat Israël instemt met een humanitair staakt-het-vuren, de mensenrechten gerespecteerd worden en er geen burgerslachtoffers meer vallen. Ik veroordeel uitdrukkelijk elke vorm van geweld, zowel de gruwel gepleegd door de terroristische organisatie Hamas, als het geweld gepleegd door Israël gepleegd in de Gazastrook”, besluit staatssecretaris Ans Persoons.
Nils Quintelier