Dankzij de burgerstage leren leerlingen zichzelf en hun stad beter kennen

Elke leerling die les volgt in een school van de Stad Brussel, gaat in het 5de middelbaar op burgerstage. Gedurende dertig uur doen ze ervaring op bij een van de vele socio-culturele partners van de Stad. Dit schooljaar werken we samen met 27 Nederlandstalige instellingen/organisaties, die in totaal 125 stageplaatsen aanbieden. Op woensdag 2 oktober organiseren we voor de twee maal een beurs waar de leerlingen kunnen kennis maken met de potentiële partnerorganisatie waar ze stage kunnen lopen.

Wat is een burgerstage?

Dit jaar organiseert het Departement Onderwijs van de Stad Brussel voor de 4de keer het burgerstage project. De burgerstage is verplicht voor alle leerlingen in het 5de middelbaar: het gaat om min. 30 variabele uren, buiten de schooluren, in de non-profitsector of bij een openbare dienst. Het is een soort initiatie tot vrijwilligerswerk. Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige scholen van de stad Brussel nemen deel. In het Nederlandstalig onderwijs gaat het meer bepaald om het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls en Instituut Anneessens-Funck.

Departement Openbaar Onderwijs van de Stad Brussel:

Een project dat zich inzet om de leerlingen van vandaag om te vormen tot waardige, aardige en vaardige burgers van morgen!

Waarom?

Doel van de burgerstage is de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van leerlingen te bevorderen en hen op te leiden tot zelfstandige, geëngageerde burgers.

Schepen van Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons:

De burgerstage haalt de leerlingen uit hun comfortzone: ze leren hun stad op een andere manier kennen. Het project toont hen wat ze kunnen betekenen voor de samenleving en wakkert zo hun engagement en verantwoordelijkheidszin aan.

Het is de taak van een school om de burgers van morgen op te leiden: jonge mensen die zich volop kunnen ontplooien in een solidaire en tolerante stad. Dit project draagt daar toe bij en creëert bruggen tussen de school en de rest van de maatschappij. De burgerstage maakt integraal deel uit van het pedagogisch project van de Stad Brussel waarin burgerschapsvorming, wederzijds respect en samenleven centraal staan.

Leerling Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls:

Ik kon me geen betere burgerstage voorstellen. Ik ging op Paaskamp in 2019 met de kinderen van VZW Pinocchio, een organisatie die de belangen en het welzijn van kinderen met brandwonden behartigt. We hebben zoveel activiteiten samen gedaan, waarbij ik ook veel verantwoordelijkheid kreeg. De familiale sfeer die er heerste en vooral de liefde die ik kreeg van de kinderen heeft me echt aangegrepen.

Waarom een Beurs?

Het is belangrijk dat de leerlingen goed weten waar ze voor kiezen. Op de Beurs kunnen ze rechtstreeks van gedachten wisselen met potentiele partnerorganisaties, zodat er een rijkere uitwisseling, een beter begrip van de stage en een grotere interesse van de leerlingen ontstaat. Ook na afloop van de stage zitten we met de partners samen: elk jaar proberen we dankzij hun feedback nog beter en efficiënter te werken.

Praktisch

De Beurs vindt plaats op woensdag 2 oktober 2019, in de Bibliotheek van Laken
(Emile Bockstaellaan 246, 1020 Brussel) vanaf 9:45.
Onder andere volgende organisaties zullen aanwezig zijn:
BAZART, Kunst in huis, Agentschap Integratie en inburgering, Jeugd en Muziek in Brussel en zoveel meer.

Hieronder alvast enkele sfeerbeelden van de beurs van vorig jaar en een

U bent van harte welkom om ook een kijkje te komen nemen!

De burgerstage van de Stad Brussel  (schooljaar 2018-19)Burgerstage van de Stad Brussel

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be