De Container in Elizabethpark gaat opnieuw warme zomer tegemoet dankzij tijdelijke invulling

GC Platoo lanceert Projectoproep DroomParkContainer 2024.

Het Elisabethpark in Koekelberg komt deze lente en zomer opnieuw tot leven dankzij de plaatsing van een container naast de voormalige Bar Eliza. Dat kondigen Ans Persoons, Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport, de gemeente Koekelberg en het gemeenschapscentrum Platoo aan. Om invulling te geven aan het zomerprogramma van De Container lanceert GC Platoo de projectoproep DroomParkContainer 2024. Nog tot 1 juni kunnen projecten ingediend worden.

“Deze zomer zorgen we opnieuw voor spelende kinderen en lachende mensen aan de vroegere Bar Eliza. Zoals het hoort. Deze container geeft op opnieuw ademruimte aan de buurt. De mensen, daar investeren we graag in met de VGC, maar ook in de creatievelingen die de zomerprogrammatie zullen vullen met hun originele projecten. Dankzij partner en drijvende kracht GC Platoo gebeurt dit op een participatieve manier, met en voor de buurt. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze zomer iedereen zal inspireren om het paviljoen een nieuwe toekomst te bieden”, stelt VGC-collegelid Ans Persoons.

Nadat buurtbewoner Frederik Lamote – terecht – aan de alarmbel trok vatte kabinet Persoons de koe bij de horens en bracht alle partners samen om een oplossing te vinden voor de toekomst van Bar Elisa op korte en lange termijn. Onder het voorzitterschap van VGC-collegelid Persoons werden de Koekelbergse schepenen Marie Bijnens en Muriel De Viron, een vertegenwoordiger van Koekelbergs burgemeester Ahmed Laaouej, een medewerker van Brussels minister Alain Maron, een vertegenwoordiger van GC Platoo en buurtbewoner Frederik Lamote samengebracht. Er werden drie vergaderingen en een technisch bezoek ter plaatse georganiseerd.

Zomerprogrammatie verzekerd

De belangrijkste beslissing is dat er deze zomer een goedgevulde programmatie zal zijn rond het paviljoen. Er komt dankzij de installatie van een container een tijdelijke invulling die gefinancieerd wordt door de VGC (10.000 euro) en de gemeente Koekelberg (3000 euro + logistieke ondersteuning). De motor van de zomeractiviteiten in en rond de container is gemeenschapscentrum De Platoo.

GC De Platoo lanceert vandaag officieel de projectoproep DroomParkContainer 2024. Buurtbewoners, verenigingen, wijkcomités, creatievelingen, knutselaars en kunstenaars (individueel of als groep) worden allemaal uitgenodigd om hun project, hun droom voor het Elisabethpark in te dienen. De container kan gebruikt worden als uitvalsbasis voor visuele, sociale, sportieve, muzikale of artistieke interventies, maar ook voor doe-, denk- en bouwacties. Alle ideeën zijn welkom. Het gaat hem deze zomer om het opnieuw verbinden en samenbrengen van mensen in en rond de voormalige Bar Eliza.

De volledige uitleg over de projectoproep vind je hier.

Bar Eliza gebruiksklaar maken

De container doet dienst als een podium voor het zomerprogramma en intussen wordt het gebouw van de voormalige Bar Eliza gebruiksklaar gemaakt dankzij de heraansluiting van de elektriciteit, de installatie van droogtoiletten en een likje verf. De gemeente zal samen met Leefmilieu Brussel ook voor water zorgen. De tijdelijke vergunning voor de zomeractiviteiten wordt ingediend door GC De Platoo.

Wat betreft de langetermijninvulling van het paviljoen kregen de gemeente Koekelberg en haar schepenen Bijnens en De Viron een trekkersrol. De uitwerking hiervan is aan de gang en moet in de komende weken een preciezere invulling krijgen.

“Ik ben zeer dankbaar dat GC De Platoo in afwachting van de verbouwingswerken aan het paviljoen opnieuw voor een bruisende zomer in het Elisabethpark wilt zorgen. Vanuit de gemeente ondersteunen we hen hier graag in en hopen we met deze open oproep toekomstige partners en verenigingen uit de buurt te kunnen activeren met wie we ook op lange termijn kunnen samenwerken. De start van de verbouwingswerken is voorzien in de herfst van 2024. Verschillende aannemers boden zich aan. En vanuit de gemeente werken we ondertussen de definitieve invulling verder uit. ​ We hebben alvast een werkgroep opgericht om alle pistes te onderzoeken en geïnteresseerde diensten en partners rond te tafel te brengen, zodat we tegen de oplevering van het gebouw klaarstaan met een kwalitatieve programmatie die voor een duurzame positieve dynamiek zal zorgen in het park”, aldus Koekelbergs schepen Marie Bijnens.
"De buurt zal heel blij zijn dat we deze zomer opnieuw samen met hun familie en vrienden terecht kunnen aan het Paviljoen. Maar de echte uitdaging ligt op de lange termijn invulling. Bar Eliza is intussen al vijf jaar gesloten. De gemeente heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele stap gezet om een toekomstvisie te ontwikkelen en concretiseren. We verwachten op korte een uitnodiging van de gemeente om samen na te beslissen over de definitieve bestemming", vertelt buurtbewoner Frederik Lamote.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

Lies Van Overschee

GC De Platoo

 

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be