Derde editie Playcation ondersteunt 21 project waar Brusselse kinderen gratis kunnen spelen

De Vlaamse gemeenschapscommissie zorgt er tijdens de zomermaanden opnieuw voor dat Brusselse kinderen zorgeloos buiten spelen. De 3de editie van Playcation ondersteunt 21 projecten waar kinderen gratis en zonder reservatie hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Dat maakt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid bevoegd voor Jeugd en Sport bekend. Playcation heet de jonge Brusselaars welkom op bouwspeelplaatsen, ravotplekken en tijdens allerlei bijzondere activiteiten.

“Voor veel kinderen in Brussel is vrij spelen niet vanzelfsprekend. Dan is de publieke ruimte vaak de enige speelplek. Playcation ondersteunt daarom 21 projecten die de Brusselse kinderen en jongeren een zomer vol beweging en creatief spel bieden in hun eigen buurt. Ook deze zomer zijn die initiatieven overal in Brussel te vinden, met een focus op armere en dichtbevolkte wijken waar veel kinderen wonen en weinig groen is,” aldus VGC-Collegelid Ans Persoons.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) wil vrij spelen en bewegen in de openbare ruimte aanmoedigen, voor álle kinderen en jongeren. Met als ultieme doel om van Brussel een speelvriendelijke stad voor de jonge Brusselaars te maken. Daarom investeert de VGC via de subsidielijn Playcation in een extra en lokaal spelaanbod tijdens de zomermaanden. Opnieuw gaven talrijke organisaties en kunstenaars gespecialiseerd in spelen en bewegen gehoor aan de oproep.

Voor de zomer van 2024 heeft de VGC 21 projecten geselecteerd, van tijdelijke tot permanente initiatieven. Bij elk project staat de creativiteit van het kind centraal. De ruimte wordt aangepast, hertekend of ingekleurd zodat vrij spelen mogelijk wordt. Zo komen er onder andere bouwspeelplaatsen, speel- en beweegprikkels, natuurspeelplekken in de zomermaanden juli en augustus.

Enkele projecten uitgelicht:

  • Speelbroek tovert een van de meer dan 200 Brusselse waterbronnen om tot een ​ waterspeelplek voor jong en oud. Een waterspeelplek waar dammen kunnen worden gebouwd, waterspelletjes gespeeld of gewoon even verkoeling wordt gezocht. ​
  • Constructopia laat kinderen spelen en bouwen met allerlei losse materialen zoals vlaggen, buizen, touwen, stoffen, zeilen, … Zo maken ze hun eigen speelplek en vertellen ze een eigen verhaal. En elke week is er ook een begeleid atelier.
  • Collectief Cycl.one, waar kinderen een duurzame speelplaats kunnen beleven. Samen met buurtbewoners ontwerpen ze een installatie met XXL-spellen, zitplaatsen en modules van herbruikbare materialen. Deze speelplaats wordt een ontmoetingsplek en blijft permanent staan.
  • Praktische informatie:

Meer informatie en kalender: playcation.brussels

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be