Het Zaterdagplein wordt omgevormd tot een echt buurtplein
Urban.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de heraanleg van het Zaterdagplein in hartje Brussel.

Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, is verheugd dat Urban.brussels een stedenbouwkundige vergunning heeft verleend voor de heraanleg van het Zaterdagplein in de Begijnhofwijk. De Stad Brussel had een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd om het Zaterdagplein van gevel tot gevel heraan te leggen, met als doel er een echt buurtplein van te maken. Het ontwerp sluit harmonieus aan bij de sfeer en het unieke karakter van de Begijnhofwijk en is ontwikkeld in overleg met bewoners en winkeliers. Door nieuwe bomen aan te planten, een Breugelfontein te plaatsen en banken te voorzien zal het nieuwe Zaterdagplein een gezellige trekpleister in wijk worden.
“Het Zaterdagplein zal voor het eerst in haar geschiedenis een volwaardig plein worden. Op vraag van de bewoners en handelaars werd een charmant, eerder intiem plein ontworpen met klassiek straatmeubilair. Om de identiteit van het plein te versterken, wordt centraal een Bruegelfontein geplaatst die ooit op het De Brouckèreplein stond. Na enkele jaren in een depot krijgt die fontein hier een nieuw leven. De bodem van het plein wordt deels onthard om regenwaterinfiltratie te bevorderen. Op het plein worden bankjes voorzien en nieuwe bomen en struiken geplant, zo ontstaat er een nieuwe stadstuin in het centrum van de stad," zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
“De renovatie van het centrum gaat door dankzij de toekomstige herinrichting van het zaterdagplein, die de werken die al gaande zijn rond het Brucity-gebouw zal voortzetten. Dit project zal bijdragen tot een nieuw plein en connectie met de bruisende straten van de Stad, terwijl het ook toegankelijke en gerenoveerde ruimtes zal aanbieden voor iedereen.” zegt Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussels.
"Van een plaats zonder identiteit wordt het Zaterdagplein een nieuw, aangenaam plein dat de wijken van het stadscentrum verenigt en binnenkort een openbare ruimte van hoge kwaliteit vormt voor iedereen. Er werd gekozen voor een heraanleg in klassieke materialen in de stijl van de historische begijnhofwijk. Het wordt een gezellig buurtpleintje met extra groen, zitmeubilair en een centrale zone in waterdoorlaatbare dolomiet. Een oud Breughelfonteintje, dat we uit de stock van de Stad halen, zal het hart van het plein vormen. De werken starten in het voorjaar van 2024 en zullen 1.130.000 euro kosten.”zegt Anaïs Maes, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimtes van de Stad Brussel.
Zaterdagplein
In 2014 werd het Zaterdagplein afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De aanleg en configuratie van het plein verwijzen echter nog naar haar vroeger statuut met een wegverharding die niet comfortabel is voor fietsers en voetgangers en boordstenen die de rijweg van het voetpad scheiden.
Het plein wordt daarom aangelegd op één niveau. Het plein zal dezelfde visuele identiteit krijgen als de rest van de Begijnhofwijk met gelijkaardige kasseien in natuursteen, verlichting en straatmeubilair. Centraal op het plein komt een zone in dolomiet met extra vergroening, een fontein en banken.
De bestaande bomen op het plein zijn in goede staat en worden behouden. De boomvakken worden echter uitgebreid om de groeimogelijkheden van de bomen te vergroten en meer planten te kunnen toevoegen. Een tweede beplantingszone is gepland in de dolomietzone aan de kant van de Lakenstraat. Zo zal het plein visueel afgeschermd worden van de drukke Lakenstraat en Augustijnenstraat. Er zijn ook grotere struiken en een hoge boom gepland.
Het project omvat ook een uitbreiding van het aantal fietsenrekken rond het plein.
Bruegelfontein 'Haasje-Over'
In de jaren '80 besliste de Stad Brussel om 12 Bruegelfonteinen verspreid over de stad te installeren. De fonteinen kan je herkennen aan de bronzen sculpturen geïnspireerd door taferelen die je terugvindt op schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Tijdens de werken aan de centrale lanen in 2017 verhuisden de twee Bruegelfonteinen op het De Brouckèreplein tijdelijk naar het stadsdepot.
Het Zaterdagplein wordt nu de nieuwe thuis van één van hen: de fontein 'Haasje-Over', een creatie van Jean Roig. De sculptuur kan je terugvinden op het doek 'Kinderspelen' (1560). De fontein zal eerst een renovatie ondergaan alvorens terug in de openbare ruimte te worden geïntegreerd. Vandaag kan je nog 6 andere Bruegelfonteinen in het centrum terugvinden.
Na de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning door Urban.brussels is de Stad Brussel, als eigenaar van het project, van plan om tegen het einde van het 1e kwartaal van 2024 te starten met de heraanleg van het Zaterdagplein. Het doel is om een groot deel van de werkzaamheden op tijd af te ronden voor de terugkeer van de terrassen in het begin van de zomer. Het budget voor deze heraanleg bedraagt 1.130.000 euro.