Historische Lindekemalemolen in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt gerenoveerd

31 maart 2025

© Kabinet Ans Persoons
© Kabinet Ans Persoons

Urban.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend aan de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe voor de renovatie van het rad de historische en beschermde Lindekemalemolen, dat bevestigt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed. De Lindekemalemolen wordt voor het eerst vermeld in 1129 en is daarmee één van de oudste watermolens en van Brussel. Het molenrad zal volledig worden herbouwd naar origineel ontwerp, met gebruik van duurzame materialen zoals hout en cortenstaal.

“Dit initiatief van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe blaast nieuw leven in belangrijk stukje Brusselse geschiedenis en implementeert tegelijk ook duurzame oplossingen. Het project vindt daarmee de perfect balans tussen geschiedenis en innovatie.
Het project zet ook het belang en de aantrekkingskracht van water in de stad in de kijker. Vanaf de 19
e eeuw zijn tal van Brusselse waterlopen onder de grond gestoken. Onze ambitie is om onze bronnen en waterlopen letterlijk terug in een positief daglicht te plaatsen als onderdeel van ecologische stadsontwikkeling,” zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed. ​ ​ ​ ​

Burgemeester Olivier Maingain is blij met deze beslissing, die het erfgoed van de stad helpt opwaarderen, en wijst erop dat het gebouw beschermd is en dus intact blijft, zelfs als het verkocht wordt.

Duurzaamheid en erfgoed gaan hand in hand

Naast de reconstructie van het molenrad zal er een hydro-elektrische installatie worden voorzien die hernieuwbare energie zal genereren, die ofwel gebruikt wordt door toekomstige gebruikers van het molengebouw of geïnjecteerd wordt in het elektriciteitsnet.

Er wordt ook een educatief informatiebord geplaatst om bezoekers te informeren over de geschiedenis van de historische molen en het belang van hernieuwbare energie. De restauratie draagt zo bij aan de bewustwording over duurzaamheid en erfgoed.

De rijke geschiedenis van de Lindekemalemolen

De Lindekemalemolen in het pittoreske park Malou is één van de oudste watermolens van het Brussels Gewest. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1129. De naam is ontleend aan het nabijgelegen gehucht Lindekemaleveld.

Oorspronkelijk was de molen bedoeld voor het malen van graan, maar in de 16e eeuw werd hij een papiermolen. In de 19e eeuw produceerde men er ook snuiftabak en cichorei. Met de opkomst van industriële meelfabrieken verloor de molen zijn economische functie

In het begin van de 20e eeuw werd het gebouw omgevormd tot een café, waar Brusselaars kwamen genieten van rust en natuur. De aanleg van de Tervurenlaan in 1897 en de uitbreiding van het openbaar vervoer maakten de molen steeds makkelijker bereikbaar.

Sinds 1955 is de molen eigendom van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. In 1966 werd hij omgevormd tot een restaurant. Le Moulin de Lindekemale werd snel een begrip in de streek. De molen is sinds 1989 beschermd door het Brussels Gewest. De renovatie van het molenrad is een belangrijke stap om de molensite een mooie toekomst te geven.

Watermolens en waterlopen in Brussel

De Lindekemalemolen is een van de weinige overgebleven watermolens in Brussel, maar in vroegere eeuwen kende de stad een rijk netwerk van watermolens langs verschillende waterlopen. De belangrijkste daarvan was de Zenne, die samen met haar vele bijrivieren – zoals de Maalbeek, de Woluwe en de Molenbeek – het landschap vormde en diende als energiebron voor ambachtelijke en industriële activiteiten.

Langs de Woluwe waren naast de Lindekemalemolen nog andere molens actief, zoals de Nekkersgatmolen in Ukkel. De Maalbeek, die door Etterbeek, Elsene en Sint-Joost-ten-Node stroomde, voedde vroeger diverse molens, maar werd in de 19e en 20e eeuw grotendeels overwelfd. De Zenne zelf, eens de levensader van Brussel, werd vanaf de late 19e eeuw overdekt om de stad te beschermen tegen overstromingen en vervuiling.

Vandaag de dag zijn veel van deze historische waterwegen verborgen onder de stad, maar initiatieven om ze opnieuw zichtbaar te maken, zoals het project ‘Max-sur-Zenne’ in het Maximimiaanpark en de herwaardering van de Neerpedebeek in Anderlecht en delen van de Woluwe, tonen het groeiende besef van het belang van water in de Brusselse stadsontwikkeling.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

Séverine Claude

Directrice du cabinet, cabinet du bourgmestre Olivier MAINGAIN

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be