Hoogste ladderwagen van Europe voorgesteld
Nieuwe ladderwagen van 64m voorgesteld op de Brusselse Grote Markt
Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels staatssecretaris bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Ans Persoons hebben deze ochtend de nieuwe ladderwagen van 64 meter - de hoogste van Europa – ingehuldigd, in aanwezigheid van burgemeester van de stad Brussel Philippe Close en de korpschef van de Brusselse brandweer Tanguy du Bus de Warnaffe.
Met deze nieuwe ladderwagen gaan de operationele mogelijkheden van de Brusselse brandweer er sterk op vooruit, vooral als het korps in noodsituaties op hoogte moet ingrijpen.
“Deze ladderwagen is een echte ‘wolkenkrabber’ van bijna 64 meter hoog. Hij toont aan hoeveel belang we hechten aan veiligheid, voorbereiding en samenwerking om klaar te zijn voor de meest kritieke situaties,” verklaart Brussels minister-president Rudi Vervoort. “De jongste jaren hebben we ons ingezet om een geïntegreerde visie voor de veiligheid in Brussel te ontwikkelen. Het Brussels Gewest is vandaag op het gebied van noodhulpverlening een toonbeeld voor de rest van het land. De recente investeringen en de investeringen die de komende jaren nog gepland zijn, maken de omvang van ons gezamenlijke engagement duidelijk,” besluit hij.
“Met deze nieuwe ladderwagen, de hoogste van Europa, anticiperen we op toekomstig noodsituaties. Brussel heeft heel wat hoge gebouwen en met deze ladder van 64 meter kan de brandweer efficiënter en sneller reageren bij noodsituaties in de hoogte. In 40 seconden ben je helemaal boven!
De veiligheid van haar burgers garanderen is een kerntaak van elke overheid. We investeren daarom fors in kwalitatieve infrastructuur en moderne technologie zoals voertuigen, kazernes en uitrusting. Grote dank voor het harde werk van alle brandweervrouwen en -mannen op het terrein!” zegt Ans Persoons, Staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp.
“Deze week ontvangen de Brusselse brandweerlieden hun nieuwe ladderwagen. Met zijn 64 meter is hij de hoogste van Europa. Daarvoor werd na de tragische brand van 14 juni 2017 in de Grenfell Tower in Londen een aankoopprocedure gestart. De reikwijdte van deze reddingsmachine van topkwaliteit is dubbel zo groot als die van onze huidige ladderwagens. We zullen reddingen en evacuaties dus veel performanter kunnen uitvoeren. En dankzij het waterkanon kunnen we brand in hoge gebouwen doeltreffender bestrijden. We zijn fier dat dit voertuig deel gaat uitmaken van ons operationele wagenpark. We tonen zo aan dat we ons, in nauwe samenwerking met onze toezichthoudende overheid, blijven inzetten voor de veiligheid van de Brusselaars. ” zegt Tanguy du Bus de Warnaffe, korpschef van de Brusselse brandweer.
“De brandweer is onmisbaar voor de veiligheid van de burgers. Zowel qua brandbestrijding als dringende medische hulp spelen ze een cruciale rol in de ontwikkeling van onze stad. Om ervoor te zorgen dat ze optimaal kunnen werken, moeten we hun de meest geschikte voorziening van topkwaliteit leveren. Deze ladderwagen van 64 meter is een perfecte aanvulling voor het professionalisme van ons brandweerkorps. We zijn hen enorm dankbaar. ” verklaart Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.
Primeur in Europa
Met zijn gewicht van 30 ton, zijn lengte van 12 meter, zijn breedte van 2,5 meter, zijn hoogwerker die 300 kilogram of 3 personen in uitrusting kan dragen, zijn ladder van 64 meter, zijn liftplatform die in 40 seconden tijd naar boven en beneden kan, aan een snelheid van 1,6 meter per seconde, en zijn waterspuit die 2500 liter per minuut aan 10 bar aankan, is deze nieuwe ladderwagen niet alleen een primeur in België, maar ook in Europa.
Hij is het resultaat van een aankoopprocedure die kort na de tragische brand van 14 juni 2017 in de Grenfell Tower in Londen werd opgestart. In het licht van dat drama bleek het nodig om een doeltreffend voertuig aan te kopen dat snelle, veilige en daadkrachtige interventies bij gelijkaardige gebouwen in Brussel mogelijk zou maken. Met een dubbel zo hoge ladder dan die van onze huidige ladderwagens zullen de interventies voortaan vlotter verlopen en hoger kunnen reiken. Dat maakt een groot verschil bij reddingen en evacuaties en zorgt voor kostbare tijdwinst. Dankzij het waterkanon wordt de brandbestrijding in torens en hoge gebouwen zoals kerken, daken en erfgoedgebouwen een pak efficiënter.
Investeringen voor de veiligheid en het welzijn van de brandweerlieden
Deze uitzonderlijke aankoop is een mooi voorbeeld van het engagement van de Brusselse regering om de brandweerdiensten zo goed mogelijk uit te rusten en om niet alleen te blijven investeren in moderne technologieën en infrastructuur, maar ook en vooral in de mannen en vrouwen die de burgers beschermen.
Qua infrastructuur is er het project van de toekomstige nieuwe hoofdkazerne, een ultramodern en duurzaam, vooruitstrevend gebouw. De locatie ervan ligt al vast. In het najaar wordt het winnende project aangeduid. De vergunningen voor de bouw van de nieuwe voorposten in Delta en Anderlecht werden afgeleverd. Deze twee moderne, duurzame voorposten zullen in de wijk worden geïntegreerd. Tijdens deze regeerperiode werd ook een nieuwe ambulancierspost geopend in Sint-Michiel. Die helpt om de interventies sneller te laten verlopen en om de diensten voor de bevolking te verbeteren. Tot slot werd de volledig verouderde Eikenboskazerne volledig gerenoveerd. Ook voor de voorpost van VUB Jette zijn de plannen vergevorderd.
Het wagenpark kreeg er niet alleen een buitengewone ladderwagen bij, het werd ook volledig vernieuwd en aangevuld. Zo werden er 36 volledig uitgeruste ziekenwagens, 12 nieuwe autopompen, 4 ladderwagens van 30 meter, een mobiele commandopost, een decontaminatiecontainer en 6 elektrische verbindingsvoertuigen aangekocht. Met de komst van de elektrische voertuigen werden ook een telescopische ladder voor de verhuizing en verschillende brandcontainers aangekocht.
Ook de persoonlijke uitrusting van onze brandweerlieden werd herzien. Voor het eerst werd de genderkwestie daarin geïntegreerd. Bij verschillende aankoopdossiers ging er bijzondere aandacht naar de vrouwelijke lichaamsbouw. Door de covidcrisis werd er bovendien geïnvesteerd in een strategische voorraad beschermingsmateriaal (voor 1,5 miljoen euro).
Bovenop de materiële aspecten werd er ook sterk geïnvesteerd in de opleiding en training van de brandweerlieden. De huidige regering heeft de financiering van de opleiding sterk opgeschroefd van 875.000 euro naar 1,6 miljoen euro in drie jaar. De dotatie van de brandweerschool werd verviervoudigd tot 400.000 euro. Ook de werking van de interne dienst voor stressbestrijding werd versterkt. Zo werden extra vertrouwenspersonen aangenomen en loopt de aanwervingsprocedure voor een tweede interne preventieadviseur. Tot slot werd het maximale aantal aanwervingen herzien om tot 2 x 24 rekruten per jaar te kunnen gaan.
Damiaan De Jonge