Hotel Métropole, één van de stijlvolste hotels van Brussel, kan aan haar wedergeboorte beginnen

Urban.brussels heeft zopas de bouwvergunning toegekend voor de volledige restauratie, renovatie en verfraaiing van Hotel Métropole in het centrum van Brussel.

3D simulatie van de heropbouw van de buitenluifel en de restauratie van de gevels ©Arter
3D simulatie van de heropbouw van de buitenluifel en de restauratie van de gevels ©Arter

Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, is verheugd te kunnen aankondigen dat urban.brussels een stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd voor de restauratie, renovatie en verfraaiing van alle gevels, geklasseerde en niet-geklasseerde binnenruimtes en de scenografische verlichting van Hotel Métropole in het centrum van Brussel. De renovatie van alle 267 kamers, de installatie van een zwembad en spa, de opwaardering van het erfgoed , de hedendaagse inrichting, de aanleg van groene terrassen, enz. zullen het Métropole naar de 21ste eeuw brengen. Dankzij uitgebreide en doordachte werken zal Hotel Métropole nieuw leven ingeblazen worden. De heropening voor bezoekers wordt voorzien tegen eind 2025.

Dankzij een restauratie- en renovatieprogramma dat respect voor het erfgoed combineert met hedendaagse uitdagingen, zal Hotel Métropole een ware wedergeboorte beleven. Dankzij zijn geschiedenis en zijn erfgoedelementen, een combinatie van art nouveau, art deco en de moderne stijl, is dit hotel een van de legendarische monumenten van het 19e-eeuwse Europa, dat ook vandaag nog bijdraagt aan onze collectieve identiteit. Deze parel van het Brusselse erfgoed heropent zijn deuren in 2025 en zal ook helpen om het stadscentrum nieuw leven in te blazen. In navolging van Hotel Astoria, Mix brussels in het voormalige Royale belge en The Hoxton in de Victoriatoren, laten we zien dat erfgoed, architectuur en de hotelindustrie gecombineerd kunnen worden om een unieke ervaring te creëren, en nieuwe troeven kunnen worden voor Brussel.” verklaart Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

Een prachtige renovatie met respect voor ons erfgoed

Ondanks zijn roemrijke geschiedenis en uitzonderlijke erfgoedelementen die Art Nouveau, Art Deco en moderne stijl combineren, was een grondige restauratie en renovatie van het hele hotel onvermijdelijk vanwege het verouderde interieur en de jarenlange leegstand.

Het doel van de renovatie, die voortkomt uit een nauwe samenwerking tussen de eigenaar, de overheidsdienst Urban en de Directie Cultureel Erfgoed, en die uitgevoerd door het architectenbureau Arter, is om Hotel Métropole zijn oude glorie terug te geven en het aan te passen aan de huidige normen op het gebied van faciliteiten en comfort, met respect voor de uitzonderlijke historische en geklasseerde kenmerken van het hele gebouw. De renovatie zal zich richten op het creëren van een eigentijdse omgeving, met een vleugje Art Deco design, die zowel het comfort biedt dat verwacht wordt in een luxe hotel als de unieke charme die geassocieerd wordt met de historische setting.

Het interieur van de verschillende gebouwen waaruit het hotel bestaat, wordt volledig gerenoveerd. Concreet worden de 267 kamers opnieuw aangekleed met een verfijnd design en met aandacht voor inrichting en uitrusting. Na de renovatie zullen ze alle comfort en een unieke reiservaring van topkwaliteit bieden. Alle geklasseerde kenmerken van de gemeenschappelijke ontvangstruimten, waaronder het beroemde Café Métropole, zullen worden behouden en gerestaureerd. De verlichting van het hotel is speciaal ontworpen om de geklasseerde delen en de pracht van het decor te benadrukken. Het resultaat is een harmonieus evenwicht tussen heden en verleden.

Een belangrijke nieuwigheid is een zwembad van 90 m2, kleedkamers en een spa met hamam en sauna in de kelder van het hotel. Er komt ook een fitnessruimte van 75 m2 met apparatuur voor krachttraining, cardiotraining en yoga.

De nieuwigheden in het hotel zijn speciaal ontworpen om zorgvuldig aan te sluiten bij de bestaande volumes, rekening houdend met de oorspronkelijke architectuur en stijl van het gebouw. De daken, de hoogte van de kroonlijsten en de nok blijven ongewijzigd, waardoor het historische uiterlijk van het hotel behouden blijft.

De renovatie richt zich ook op technische verbeteringen om het hotel duurzamer en energiezuiniger te maken. Door het gebruik van innovatieve technologieën en installaties, de keuze voor milieuvriendelijke en herbruikbare materialen, de isolatie van gevels (via de binnen- en buitenkant van het gebouw) en de vervanging van de ramen zullen de energieprestaties van het hele gebouw en het comfort van de bezoekers worden verbeterd.

Het project omvat ook het omvormen van een aantal bestaande platte daken tot groendaken. In totaal zal er 2073 m2 aan groene dakruimte worden gecreëerd, waardoor het waterbeheer wordt verbeterd, de gebouwen worden afgekoeld en de biodiversiteit toeneemt.

Een vernieuwd hotelaanbod

Hotel Métropole zal snel zijn positie als referentiehotel in de stad terugkrijgen, zowel voor de Brusselaars als voor toeristen van over de hele wereld. Het restaurant, de bar en Café Métropole zullen ontmoetingsplaatsen zijn voor zowel professionele als persoonlijke bijeenkomsten. De spa, met een zwembad, een hamam, een sauna en een fitnessruimte, zal een stedelijke cocon zijn om te ontsnappen aan de alledaagse sleur. De 267 moderne, comfortabele kamers zorgen ervoor dat zowel zakenreizigers als vakantiegangers zich thuis voelen in het hart van Brussel.

Het hotel Métropole zal opnieuw schitteren, met behoud van zijn geschiedenis, met zijn emblematische vertrekken en geklasseerde kenmerken zoals de gevel, het decor van de begane grond en de majestueuze trappen. Dankzij de moderniserings- en restauratiewerkzaamheden zal het weer stralen, zonder de ziel te verliezen die het kenmerkt, zodat het weer kan schitteren wanneer het in 2025 weer opengaat.

"Na de renovatie van de Noorddoorgang eind vorig jaar, die zijn twee historische koepels heeft teruggekregen, gaan we door met de restauratie van de befaamde gebouwen van onze hoofdstad. De Métropole maakt zich op voor een facelift, waarbij het karakter en de belangrijkste kenmerken van het interieur worden gerespecteerd. Deze herinrichting toont eens te meer de vele inspanningen die we leveren om van Brussel een dynamischere en aantrekkelijkere stad te maken, zowel voor de inwoners als voor de toeristen." zegt Philippe Close, burgemeester van Brussel-Stad.

Een hotel dat bijdraagt aan de aantrekkingskracht en de heropleving van het stadscentrum

Naast de interieuraspecten beoogt de renovatie ook het hotel zijn oude glorie terug te geven door de buitenkant te restaureren.

De gevels die uitkijken op het De Brouckèreplein, de daken en de patio van de 'Blomme'-vleugel moeten volledig opgefrist worden. Aangezien de gevels het 'visitekaartje' van het hotel zijn, zal er bijzondere aandacht worden besteed aan de heropbouw van de luifel op basis van een reeks archiefdocumenten.

Om de gevels na de restauratie te benadrukken, zullen ze bovendien worden uitgerust met nieuwe scenografische verlichting die elk detail uitlicht. De intensiteit van de verlichting kan worden aangepast aan het uur van de nacht, waardoor verschillende scenario's kunnen worden gecreëerd.

"Met de aflevering van deze stedenbouwkundige vergunning zetten we opnieuw een stap in de richting van de volledige renovatie en heropleving van het De Brouckèreplein. Het Hotel Métropole wordt in haar oude glorie hersteld door een deskundige ingreep met respect voor de erfgoedwaarde. Het is één van de iconische gebouwen op het De Brouckèreplein, een echte Brusselse parel. Een bestemming voor toeristen, maar ook voor bewoners of voorbijgangers die, net als vroeger, zullen kunnen gebruik maken van dit prachtige historische gebouw om te genieten van een kopje koffie in een uniek kader.", zegt Anaïs Maes, schepen van Stedenbouw, Openbare Ruimten en Erfgoed van de Stad Brussel.

Een korte terugblik op de geschiedenis van Hotel Métropole

Het mythische Hotel Métropole, gelegen aan het legendarische De Brouckèreplein in hartje Brussel, heeft een rijke geschiedenis.

De brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens opende Café Métropole in 1890 en vijf jaar later werd op deze iconische locatie een luxehotel toegevoegd. Hotel Métropole, ontworpen door de beroemde architect Alban Chambon, opende zijn deuren in 1895 en werd al snel een van de toonaangevende hotels van de hoofdstad. In de loop der jaren heeft het hotel veel beroemde gasten ontvangen, waaronder royalty, politici, kunstenaars en schrijvers, die werden aangetrokken door de unieke sfeer en charme van deze historische locatie.

Het gebouw zelf is een architecturaal meesterwerk dat verschillende stijlen combineert, zoals Art Nouveau, Art Deco, moderne stijl, enz. Het is een uniek gebouw dat wordt gekenmerkt door de majestueuze gevel, weelderige interieurs en opvallende details. Van de indrukwekkende lobby met de imposante trap tot de elegante slaapkamers, elke ruimte ademt een sfeer van tijdloze grandeur.

Het Brussels Gewest heeft verschillende delen van het gebouw en het interieur geklasseerd in 1994 en ook in 2002. ​ Het ging toen vooral om elementen uit de Belle Époque, zoals de gevel, de onderste verdiepingen en het trappenhuis.

Tijdens de voorbereidende fase van deze renovatie, in maart 2023, werd op initiatief van Pascal Smet, toenmalig staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en in nauwe samenwerking met de eigenaars van het pand, een nieuwe beschermingsprocedure opgestart om te bepalen welke elementen - die tot dan toe niet op de beschermlijst voorkwamen - echt erfgoedwaarde hadden en bescherming verdienden. Het Brusselse Gewest besliste dan ook om de lijst uit te breiden met een aantal interieurelementen en meubels, voornamelijk in art-decostijl, met name getekend door Adrien Blomme. Deze nieuwe geklasseerde meubelstukken zijn uiteraard opgenomen in het project en zullen helpen om de geschiedenis van de locatie op te roepen.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be