In een jaar tijd leerden Brusselse brandpreventieadviseurs duizenden kinderen en gezinnen hoe gepast te reageren bij een brand

© Kabinet Ans Persoons
© Kabinet Ans Persoons

Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringend Medische Hulpverlening heeft samen met kolonel Pierre Menu, officier-tweede in bevel van Brandweer Brussel in de school Notre Dame de Lourdes in Jette ervaren hoe de brandpreventieadviseurs van Brandweer van Brussel kinderen bewust maken van de gevaren van brand. Het was tegelijkertijd het moment om een eerste balans op te maken van het werk van de vier jonge brandpreventieadviseurs, die sinds anderhalf jaar actief zijn in het veld. Ze werkten in die tijd 1.600 huisbezoeken af en gaven vorming aan liefst 1.800 kinderen.

“Preventie is en blijft de basis, want voorkomen is beter dan genezen. Deze jongeren doen net zoals de mannen en vrouwen in uniform levensbelangrijk werk. Het toont aan dat deze Brusselse jongeren met de juiste begeleiding en opleiding een toekomst hebben bij de brandweer. We zullen blijven investeren in preventie, om zo drama’s te voorkomen”, verklaart staatssecretaris Ans Persoons.
“De aanwerving en de inzet van de jonge preentieadviseurs kaderen perfect in onze opzet om van een offensieve brandweerdienst. (blussen)t over te gaan naar een meer defensieve rol (preventie).En dit in samenwerking en de hulp van de bevolking”, vertelt Pierre Menu, kolonel van de Brusselse brandweer.
"We doen zeer nuttig werk. Dat zien we aan de feedback die mensen geven en de bedenkingen die we per mail krijgen. Het gaat van mond tot mond en we hebben steeds meer afspraken. De mensen passen hun gedrag echt aan. Een vrouw vertelde me dat ze ​ haar visie op preventie bij haar thuis echt is veranderd. Ze is aandachtiger geworden op het gebruik van bijvoorbeeld multistekkers en andere gevaren", vertelt ​ brandpreventieadviseur Natalia Matus.

Selectieprocedure

De 4 brandpreventieadviseurs, 4 jonge Brusselaars, zijn sinds anderhalf jaar de nieuwe troeven van de Dienst Sensibilisering van Brandweer Brussel. De werkkrachten werden geselecteerd via een streng selectieprogramma, in samenwerking met vzw JES, Actiris en VDAB, die kwetsbare jongeren uit volksbuurten een duurzame kans op de arbeidsmarkt wil geven. De geselecteerde jongeren hebben maximaal een diploma secundair onderwijs, zijn jonger dan 30 jaar en wonen in Brussel.

Hun traject bij de brandweer startte eind 2022 met een vooropleiding JES. Vanaf maart 2023 volgden ze een zes maanden lange stage van Stage Youth Garantee met een doorgedreven programma van een brede waaier aan opleidingen en stageopdrachten zoals huisbezoeken in Wallonië i.s.m. Stichting Brandwonden. Ze behaalden ook verschillende brevetten zoals PREV 1, ploeglid eerste interventieteam of reanimatie van kinderen en volwassenen. Eenmaal ze die stageperiode succesvol hadden afgerond lag in september hun eerste proefcontract van 6 maanden klaar. De kersverse brandpreventieadviseurs gingen meteen van start met huisbezoeken, de aanmaak van promotiemateriaal en ze namen contact op met scholen om er vorming te geven en educatieve projecten op te starten. Sinds maart 2023 hebben ze een contract van onbepaalde duur.

Huizen en gezinnen veiliger maken

Na anderhalf jaar zijn de resultaten indrukwekkend en veelbelovend. Het toont aan hoe dicht deze jonge brandpreventieadviseurs bij de mensen staan, hoe ze een directe inpak hebben op de Brusselse bevolking en dus levens kunnen redden.

  • In totaal namen bijna 1.800 leerlingen uit 69 klassen in het lager onderwijs deel aan vormingen van de brandpreventieadviseurs en gingen ze in de klas aan de slag met educatieve pakketen van Stichting Brandwonden, die Brandweer Brussel ter beschikking stelt aan de deelnemende scholen. In het Athenée Royal du Sippelberg in Molenbeek kregen bijvoorbeeld alle klassen van het 5de en 6de middelbaar een vorming. Dit was op vraag van hun directie naar aanleiding van het overlijden van een van hun leerlingen uit het 5demiddelbaar door CO-intoxicatie.
  • De brandpreventieadviseurs werkten zo’n 1.600 huisbezoeken af via samenwerkingen met verschillende gemeenten (Anderlecht, Etterbeek, Sint-Joost, Vorst, Schaarbeek, stad Brussel en Molenbeek), met vzw’s zoals Renovas in Schaarbeek en BRAVVO in Brussel, of door de deelname aan diverse evenementen, markten of buurt- en straatfeesten.
  • Tijdens die huisbezoeken installeerden ze een 700-tal CO-melders bij mensen die hier nog niet over beschikten en waar risico op CO-intoxicatie bestond. De melders zijn deels aangekocht door Brandweer Brussel zelf, maar zijn ook afkomstig uit kits, die Stichting Brandwonden ter beschikking stelde.
  • Het werkingsbudget van dit nieuwe initiatief bij de Dienst Sensibilisering komt grosso modo neer op 80.642 euro, personeelskosten niet inbegrepen. Met dit budget worden rookmelders en CO-melders aangeschaft. Ook de educatieve paketten die in de scholen worden uitgedeeld zijn hierin inbegrepen.
  • Volgend jaar ​ zal Brandweer Brussel haar sensibiliseringsacties nog kracht bij zetten met een volledig uitgerust voorlichtingsvoertuig. Daar is een budget van 251.856 euro voor vrijgemaakt.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be