Inhuldiging heraanleg van het Îlot Sacré

Een nieuw hoofdstuk in de heropleving van het Îlot Sacré

Op dinsdag 18 juni heeft schepen Ans Persoons in naam het College van Burgemeester en Schepenen samen met de wijkbewoners en handelaars feestelijk de heraanleg van het Ilôt Sacré beklonken. Deze werken maken deel uit van een reeks maatregelen waarmee de Stad Brussel dit iconische stadsdeel -onderdeel van de UNESCO-zone rond de Grote Markt- nieuw leven in wil blazen.

Het Ilôt Sacré glanst weer als nieuw na een jaar werken. Het wegdek was op sommige plekken zwaar aangetast door de tand des tijds en werd van gevel tot gevel heraangelegd. De renovatie vond plaats in de Beenhouwersstraat, de Korte Beenhouwersstraat, de Predikherenstraat, het Eenmansstraatje, de Huidenmarkt, de Getrouwheidsgang, de Ossekopgang en de Paternostergang.

Een nieuwe fase voor de herwaardering van het Ilôt Sacré

Ans Persoons (Change.Brussels), schepen bevoegd voor Stedenbouw en Publieke Ruimte: 

“De Stad zet volop in op de herwaardering van het Ilot Sacré. Een heraanleg van het wegdek was daarbij cruciaal. Dankzij deze werken kan je weer aangenaam wandelen in deze typisch Brusselse straatjes. Voetgangers riskeren niet langer te struikelen over losliggende tegels, en zeker voor mensen met een beperkte mobiliteit is het een hele verbetering. Met zijn vele eetgelegenheden wordt het Ilôt Sacré vaak omschreven als ‘buurt met toeristenrestaurants’, maar eigenlijk is er nog zoveel meer te zien en te beleven. De Stad wil die mix aan functies nog verder ontwikkelen, o.a. door er voor te zorgen dat er terug meer gewoond wordt in de wijk.”

 

Ter herinnering: begin juni werd het renovatieproject “Îlot 1696” ingehuldigd, met 12 woningen en 6 winkelruimtes tussen de Grasmarkt en de Korte Beenhouwersstraat. Eind 2017 waren ook de werken aan het Galika project klaar: het laatste grote stuk braakliggende grond van het historisch centrum werd ingericht met een 50-tal wooneenheden en 2 retail units. Eind 2018 zijn de werken begonnen aan het “Square Sacré” project tussen de Predikherenstraat en de Schildknaapstraat met plaats voor een 40tal woningen, ook hier worden handelsruimtes voorzien op het gelijkvloers.

“De heraanleg van de straten van het Îlot Sacré zijn een unieke kans die ons toelaat te innoveren en een nieuw soort horecazaken aan te trekken. De wijk, die in volle ontwikkeling is heeft net een erg intense periode achter de rug met grote werkzaamheden. Een eerste voorbeeld van deze nieuwe wind is de opening van een pop-up restaurant. De primeur kwam tot stand na een projectoproep met de steun van het Brussels Gewest. De bevoegde minister, Didier Gosuin, geeft via Hub.brussels een duwtje in de rug van startende ondernemers. Deze befaamde wijk is klaar voor nieuwe gastronomische avonturen, een mix van traditie en innovatie!”

Fabian Maingain, Schepen van Economische Zaken.

Met respect voor het erfgoed

De term “Îlot Sacré” werd in het leven geroepen door een Koninklijk Besluit uit 1960. Het was een reactie op de toenmalige stedenbouwkundige “moderniseringsplannen” in het centrum en wou het patrimonium in de zone rond de Grote Markt beschermen.

Bij de renovatie van het straatoppervlak werd zowel gezocht naar een harmonieuze samenhang met de omliggende straten als naar materialen die passen bij het historische kader. Daarom kozen we voor tegels in zandsteen. De oude klinkers en de gebakken aardestenen werden vervangen door zandstenen uit de Maasvallei en porfierkeien, telkens van Belgische origine, die beter aansluiten bij wegen in dit deel van Europa. De oude stenen krijgen een nieuwe bestemming in toekomstige projecten van de aannemer. De UNESCO-zone behoudt met deze heraanleg haar unieke sfeer en uitstraling.

IlotSacre_Presentation_20140922.pdf

PDF - 11 Mb

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be