Laken één van de winnaars van ‘Verborgen Parels’-campagne van Recupel

Bijna 10 miljoen: dit is het aantal lampen en armaturen die de Belgen in 2018 inzamelden. Een inspanning die beloond mag worden! Daarom lanceerde Recupel in het najaar van 2019 een campagne waarbij elke Belg zijn of haar ‘verborgen parels’ kon signaleren: mooie maar ondergewaardeerde plekjes die het verdienen om in de spotlights geplaatst te worden. ‘Herinnering aan Expo 58’ in Laken komt als één van de winnaars uit de bus.

Tussen 21 oktober en 17 november 2019 werden in totaal 249 verborgen parels ingezonden. Hieruit distilleerde een professionele vakjury de mooiste en technisch haalbare inzendingen. De 10 winnaars zijn: ‘Herinnering aan Expo 58’ (Laken), Hoeilaart (‘Oude gietijzeren weg’), Temse (‘Het Voske’), Dinant (‘Le four à pain’), Yvoir (‘Collège St. Paul Godinne’), Brussel (‘Het Kanaal’), Ternat (‘De Kakelbank’), Gullegem (‘De Dromer’), Leuven (‘Walvis’) en Hooglede (‘Het Gesprek’).

Met een goed geplaatste spot, die reeds te bezichtigen is, brengt Recupel ‘Herinnering aan Expo 58’ onder de aandacht van inwoners en passanten. De gebruikte verlichting is energiezuinig (enkel led-lampen) en van Belgische makelij.

Peter Sabbe,
CEO van Recupel:

We blikken tevreden terug op de inzendingen die we hebben ontvangen. Als je door de foto’s bladert, dan merk je het grote aantal mooie plekjes op die onze steden en gemeenten rijk zijn. We bedanken alle deelnemers om ons erop te wijzen waar die plekjes zich exact bevinden. Recupel geeft hen nu de aandacht die ze verdienen met een goed geplaatste spot.

‘Herinnering aan expo 58’: onbekend maar niet onbemind in de wijk

Ans Persoons,
Brussels Schepen voor Stedenbouw, bevoegd voor kunst in de Openbare ruimte:

Het kunstwerk ‘Herinnering aan expo ’58’ aan het Sint-Lambertusplein intrigeert. We weten dat er een link is met de wereldtentoonstelling, maar verder zijn er geen details bekend. We kennen de artist niet, noch de oorsprong of de betekenis van het werk. Dit merkwaardig kunstwerk geeft kleur en identiteit aan de wijk en vele buurtbewoners zijn er erg aan gehecht. Het wijkcomité Triangle tracht al enkele jaren om dit verborgen pareltje de aandacht te geven die het verdient. Zij reageerden op de projectoproep van Recupel. De Stad Brussel dankt de buurtbewoners voor hun inzet en is erg blij dat dit uniek stukje Brussels patrimonium nu extra ‘belicht’ wordt. Dankzij de extra aandacht voor dit kunstwerk hopen we het mysterie rond dit werk te ontrafelen. Alle tips zijn welkom!

Het Wijkcomité Triangle voegt toe:

Het Sint-Lambertus kan je zien als een soort scharnierpunt tussen de woonwijken en een belangrijke trekpleister in de stad. Vele toeristen komen hier langs voor een dagtrip aan een beurs in de Heizelexpo, voor een bezoek aan het Atomium of een wandeline in één van de verschillende aanpalende parken. Er is een aangename mix van buurtbewoners, toeristen en scholieren. Maar er is altijd ruimte voor revitalisering en dankzij de inspanningen van  het Buurtcomité Triangle Houba-Sobieski-Heizel staat dit stukje van Brussel 'extra in de schijnwerpers'.

92% van een lamp kan gerecycleerd worden

De Belgen brachten in 2018 massaal hun oude lampen en armaturen naar een inzamelpunt van Recupel. Maar liefst 9.633.793 stuks om precies te zijn. Met deze campagne wil Recupel alle Belgen bedanken om hun steentje bij te dragen aan een beter leefmilieu en hen aansporen om dit in de toekomst te blijven doen.  

Peter Sabbe toelicht:

Lampen zijn misschien klein, maar elke lamp maakt een verschil. De materialen aanwezig in lampen, zoals bijvoorbeeld het fluorescentiepoeder en het fijngemalen glas, kunnen bijna maximaal gerecycleerd worden (92%). Een kapotte lamp is dus allesbehalve afval: het bevat de grondstoffen voor de productie van nieuwe lampen. Door steeds meer grondstoffen lokaal te recycleren en opnieuw in de economische kringloop te brengen, moeten we steeds minder nieuwe grondstoffen ontginnen. Zo levert elke Belg die een lamp binnenbrengt een bijdrage aan een beter milieu en een meer circulaire economie.

 

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Saar Bentein

Woordvoerster Recupel vzw

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be