Maak dit weekend kennis met inspirerende hedendaagse architectuur
Programma van de Brusselse architectuurdagen voorgesteld
Op dit ogenblik vindt de Brusselse week van de architectuur plaats. Urban.brussels organiseert de Archiweek sinds 2019 en ze is in die tijd uitgegroeid tot een evenement dat met stip staat aangeduid in de agenda van menig architectuur- en Brusselliefhebber. Het hoogtepunt van de Archiweek vindt plaats tijdens het komend weekend van 18 en 19 november, want heel wat interessante projecten zijn dan uitzonderlijk te bezoeken.
Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw, en Bety Waknine, algemeen directeur van urban.brussels, stelden vandaag het weekendprogramma van de Archiweek voor. Dit gebeurde in Maniak Padoue, een kerk die werd getransformeerd in een indrukwekkende klimzaal. Zonder twijfel één van de blikvangers van het weekend.
Brussel is een laboratorium, ook op vlak van stedenbouw en architectuur en dat maakt onze stad ook net zo boeiend. Onze architecten leveren ongelofelijk straf werk. Ze bieden een kwalitatief antwoord op de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen in onze stad. Komend weekend kan iedereen in hun wereld duiken en fascinerende projecten van binnenuit ontdekken tijdens één van de vele rondleidingen,” zegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons.
"De Archiweek is één van onze paradepaardjes, waarmee we zowel professionals als liefhebbers bewust maken van het belang van kwaliteitsvolle architectuur.
Ik ben verheugd om deze nieuwe editie te lanceren, waarin de projecten worden voorgesteld die op de shortlist staan voor de Brusselse architectuurprijs 2023," Bety Waknine, algemeen directeur van urban.brussels
Brussels Architecture Prize
Voor de 5e editie in 2023 opent de Archiweek de deuren van de door de jury genomineerde projecten van de Brussels Architecture Prize.
Voor de tweede editie van de tweejaarlijkse architectuurprijs nomineerde de jury 24 projecten in 4 categorieën: publieke ruimte, grote ingreep, kleine interventie en extra muros. De projecten in deze laatste categorie bevinden zich buiten Brussel en werden ontworpen door Brusselse bureaus. In de projecten in Brussel vinden rondleidingen plaats dit weekend. Een overzicht van alle projecten kan je hier vinden.
Alle genomineerde projecten worden daarnaast ook aan het publiek voorgesteld in een knappe expo in de Ravenstein galerij. Deze expo loopt tot 12/12.
Iedereen wordt bovendien uitgenodigd om een stem uit te brengen op haar of zijn favoriete project. Het project met de meeste stemmen sleept de People’s Choice Award in de wacht.
New in town
Naast deze genomineerde projecten kan het grote publiek daarnaast ook kennis maken met vier nieuwe Brusselse architectuurprojecten. Één van deze projecten is de indrukwekkende nieuwe klimzaal Maniak Padoue in de voormalige Sint-Antonius van Paduakerk in Vorst, waar het programma vandaag werd voorgesteld. Verder openen ook de nieuwe Brunfauttoren, de voormalige Royale Belge hoofdzetel en de brouwerij Brussels Beer Project de deuren dit weekend.
Sustainable Architecture Days
Zoals elk jaar besteedt de Archiweek ook bijzondere aandacht aan duurzame architectuur. Zondag, maandag en dinsdag zijn in dit kader verschillende voorbeeldprojecten te bezichtigen.
Architectenbureaus openen de deuren
Ook heel wat Brusselse architectenbureaus nemen zelf actief deel aan de Archiweek. Je kan hun bureau of een realisatie ontdekken tijdens een nocturne op vrijdag of tijdens het weekend.
Activiteiten van partners
Naast het programma van urban.brussels organiseren ook verschillende partners activiteiten n.a.v. Archiweek. Zo organiseert Pro Vélo begeleide fietstochten langs de projecten die werden genomineerd voor de Brussels Architecture Prize en organiseert CIVA zaterdag en zondag workshops voor jong en oud.
Het architectuurmagazine A+ blaast 50 kaarsje uit en viert dat met een quiz en een feestje op zaterdag in Reset in het centrum van de stad.
Het volledige programma van de Archiweek kan je raadplegen via deze link:
Nils Quintelier