#MeerVrouwOpStraat: Stad Brussel zoekt vrouwen voor straatnamen

We letten er misschien niet altijd op maar er is wel degelijk een grote wanverhouding tussen het aantal straten en pleinen vernoemd naar mannen en het aantal vernoemd naar vrouwen. Van alle straten op het Brussels grondgebied met een personennaam, is 85% mannelijk en slechts 15% vrouwelijk. De Stad Brussel sluit zich vol enthousiasme aan bij de oproep van Sofie Lemaire om te zorgen voor meer “vrouw op straat”. Brusselaars kunnen suggesties doen van vrouwelijke helden die een plaats in de publieke ruimte verdienen maar kunnen ook plekken, pleinen en parken aanbrengen die nog een naam ontbreken.

Grote ongelijkheid in de openbare ruimte én in de geschiedenis.

Sofie Lemaire belichtte via een oproep op de VRT het gebrek aan vrouwen en de mannelijke dominantie in de openbare ruimte in België. Nochtans verdienen vele Belgische vrouwen een evenwaardige plek in ons straatbeeld. Ze drukten hun stempel op politiek, artistiek, maatschappelijk of wetenschappelijk vlak maar werden minder gedocumenteerd of gevierd louter en alleen omdat ze geen man waren.

Het vernoemen van een straat, plein of laan is het opnemen van die persoon in het collectieve geheugen en een weergave van ons verleden. We kunnen de geschiedenis niet herschrijven maar we kunnen er wel voor zorgen dat vrouwen hun verdiende plaats krijgen in die weergave” merkt Ans Persoons, schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimte op.

Burgeroproep: #MeerVrouwOpStraat 

Aan de hand van de hashtag #MeerVrouwOpStraat roept Sofie Lemaire Belgen op om een verhaal te delen over vrouwen die een unieke prestatie geleverd hebben. Canvas verwerkt de inzendingen later in het programma “Meer Vrouw Op Straat “. Brussel ondersteunt ten volle deze actie en vraagt ook aan de Brusselaars om hun steentje bij te dragen. “We zijn op zoek naar Brusselse vrouwen, en willen hen graag een plaats geven in een wijk waar ze een band mee hebben”, verduidelijkt de Schepen. In 2017 werd aan de achterzijde van de concertzaal Ancienne Belgique het Jo Cox plein ingehuldigd als eerbetoon aan de neergeschoten Britse politica die er vaak over de vloer kwam. Twee dames uit het Belgisch verzetsverleden, Yvonne Nèvejean en Andrée de Jongh, kregen in onlangs elk een straat naar zich vernoemd in de Tivoliwijk te Laken.

De Schepen van Gelijke Kansen (PS), verklaart: « De vervrouwelijking in het benoemen van straten, pleinen en openbare gebouwen is opgenomen in ons actieplan voor de gelijkheid tussen man en vrouw. We beschikken reeds over een lijst die werd goedgekeurd door de gemeenteraad en hanteren die bij het benoemen van nieuwe straten. De lijst is natuurlijk niet afgesloten en dus vormt het intiatief van Canvas en Sofie Lemaire voor een extra duwtje in de rug bij deze actie“

Straten hernoemen?

In principe kan de Stad een straatnaam ook veranderen maar dit betekent een ingewikkelde administratieve procedure en rompslomp.

Om procedureslagen te vermijden bij een adreswijziging, zullen we ons concentreren op nieuwe straten of plekken die nog geen naam hebben”, legt Ans persoons uit. “Het is ook niet de bedoeling om onopvallende steegjes en aardewegen naar vrouwen te vernoemen maar te zoeken naar grotere straten of gebouwen met een openbaar karakter. Er staan wat nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen op stapel die op dat vlak mogelijkheden openen”.

De Stad Brussel sluit zicht dus aan bij de oproep om voorstellen van namen door te sturen of plaatsen aan te duiden die nog geen naam hebben. Alle suggesties zijn welkom op volgende emailadres: kabinet.a.persoons@brucity.be

De spelregels in naamgeving zijn vrij eenvoudig: de persoon mag niet meer in leven zijn en het voorstel moet door de Stad voorgelegd worden aan de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie.

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be