Modernisatie van historische liften krijgt vorm dankzij nieuwe richtlijnen

Goed nieuws voor de eigenaars van gebouwen met historische liften. Zij hebben nieuwe oplossingen voorhanden die opgesteld zijn door werkgroepen en stakeholders, kondigen federaal vice-eersteminister en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne en Brussels staatssecretaris Ans Persoons samen aan. De richtlijnen zullen dienen als basis voor de modernisatie en het voortbestaan van de historische liften.

Verschillende werkgroepen, samengesteld uit verschillende federale overheidsdiensten, externe diensten voor technische controle, de industrie en regionale erfgoeddiensten, bogen zich het afgelopen jaar over alternatieve regels.

Dit nadat op initiatief van minister Pierre-Yves Dermagne en voormalig staatsecretaris Pascal Smet de opgelegde termijn voor de modernisering van met historische waarde werd verlengd met 5 jaar. Er werd een nieuwe categorie 'historische liften' opgenomen in het gewijzigde koninklijk besluit, waardoor eigenaars van historische liften in het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië de tijd hebben eind 2027 om de nodige aanpassingen te doen.

“Dankzij de werkgroepen verzekeren we het behoud van de liften en hun grandeur. Het toont dat we stappen vooruit zetten wanneer we iedereen rond tafel brengen. Mijn voorganger Pascal Smet heeft de strijd voor het behoud van deze liften samen met Minister Pierre-Yves Dermagne succesvol opgezet. Intussen heeft het Brussels gewest al bijna 400 certificaten verleend aan historische liften. We blijven dit opmerkelijk patrimonium koesteren en beschermen”, zegt Ans Persoons.
“Het uitstel was broodnodig om gepaste alternatieve oplossingen te kunnen vinden die de strikte veiligheidsvoorschriften verzoenen met het behoud van de erfgoedwaarde. Zonder de ingreep zouden historische liften verdwijnen of volledig moeten worden omgebouwd. Danktij de nieuwe richtlijnen zullen we dit prachtige erfgoed bewaren voor de volgende generaties. Het dossier toont dat met doorgedreven overleg, samenwerking en maatwerk goede oplossingen mogelijk zijn”, aldus Pierre-Yves Dermagne.

Karakter behouden, veiligheid verhogen

Om die modernisatie van de oudste liften te vergemakkelijken, werden een aantal werkgroepen opgericht met de stakeholders. Samen zochten en kwamen ze tot oplossingen voor de belangrijkste problemen bij de modernisatie. De nieuwe voorgestelde richtlijnen zijn een versoepeling van de bestaande richtlijnen, om zo het waardevolle en historische karakter van de liften te behouden en tegelijkertijd de veiligheid voldoende te verhogen.

Na de recente bijeenkomsten van de werkgroepen zijn er consensusoplossingen voorgesteld voor de specifieke problemen van historische waardevolle liften met open schacht of met vouwdeuren. Eerder werd ook al een oplossing gevonden voor liften met onbetreedbare kooidaken.

Wat verandert er concreet?

Voor historische waardevolle liften met open schacht geldt als nieuwe richtlijn dat er een afscherming van de schacht is aan de voorzijde van de lift tot op 2,5 meter hoogte, en aan de zij- en achterkanten tot op 1,8 meter hoogte. Bij de oude richtlijn werd een afscherming van respectievelijk 3,5 meter aan de voorkant en 2,5 meter aan de zij- en achterkanten opgelegd. De werkgroep oordeelt dat een fysieke afscherming tot 1,8 meter de meeste risico’s op aanraking met een bewegend deel van de lift vermijdt.

Indien dit niet mogelijk is kan de eigenaar van de lift voor een elektronisch systeem kiezen die ervoor zorgt dat de stopafstand van de lift na het detecteren van een object in de gevarenzone maximaal 15cm is. Indien nodig wordt de maximale snelheid van de lift aangepast om deze stopafstand te behalen.

De openingen in de afscherming bij een lift met open schacht worden ook aangepast en verkleind. Bij historische liften zijn de afschermingen meestal uitgevoerd in hekwerk.

Voor historische waardevolle liften met vouwdeuren gaan de nieuwe richtlijnen het risico op beknelling tussen de deuren tegen, met name voor een klein, en vaak jong en niet-risicobewust, persoon. Indien de afstand tussen de kooideur groter is dan 12 cm dient er bij voorkeur een fysiek systeem aanwezig te zijn dat het onmogelijk maakt dat iemand tussen beide deuren geklemd raakt. Dit kan in de vorm van een plaat die omhoog klapt wanneer beide deuren dicht zijn.

Indien de installatie van zo’n systeem fysiek niet mogelijk is, of de eigenaar verkiest om de deur met openingen te behouden, kan een elektronisch systeem geïnstalleerd worden om het knel zitten te verhinderen. Voor de kooideur wordt dit systeem bij voorkeur in de kooi geïnstalleerd. Mocht dit onmogelijk zijn dan komt het aan de buitenzijde van de kooi. Voor de bordesdeur wordt dit systeem op elke verdieping bij voorkeur voor de bordesdeur geplaatst. Voor deze systemen geldt eveneens dat de maximale stopafstand 15 cm bedraagt, net zoals bij de systemen die worden ingebouwd in open schachten.

Inventaris van de historische liften
Welkom op de website van de inventaris van de historische liften van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
elevators.heritage.brussels

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

Laurens Teerlinck

Woordvoerder, Kabinet Vice-Eersteminister Pierre-Yves Dermagne

 

 

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be