Nieuwe fietsroute in Brussel langs vrouwelijke ankerpunten.

zij-kant, Stad Brussel, visit.brussels en equal.brussels brengen samen een nieuwe brochure uit: ‘Women Bike The City’. 5 km dwars door de hoofdstad, een route die fietsers 13 plekjes in Brussel laat ontdekken waar markante vrouwen centraal staan of een kunstwerk installeerden. 

Op 13 september 2020 verzamelde een grote groep enthousiaste fietsers onder de stralende zon op het Jo-Cox plein. Onder begeleiding van Brussels schepen Ans Persoons (Stedenbouw en Openbare ruimte) en Delphine Houba (Cultuur en Toerisme) werd 5 km richting Laken gefietst. Onderweg hield de groep halt bij muurtekeningen die deel uitmaken van het ‘Parcours Streetart’, ontworpen door een vrouwelijke artiest of die vrouwen en diversiteit als thema hebben. Ook vrouwennamen in de publieke ruimte kwamen aan bod tijdens deze fietstocht. Met deze actie vroeg de progressieve vrouwenbeweging zij-kant aandacht voor een genderbewust mobiliteitsbeleid en stadsplanning op maat van de fietsende ‘Bruxelloises’.Wegens het grote succes van deze actie werd een brochure ontwikkeld zodat Brusselaars en bezoekers zelf de route kunnen ontdekken.

Ans Persoons, schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte:

Door een straat, plein of brug te vernoemen naar een vrouw, zorgen we voor een inhaalbeweging en herstellen we het historisch onevenwicht tussen mannen- en vrouwennamen in de openbare ruimte. Het is een manier om markante vrouwen de aandacht en eer te geven die ze verdienen en ervoor te zorgen dat ze nooit vergeten worden.

Brussel is gekend om haar levensgrote muurschilderingen op straatgevels. Er zijn naast de stripmuren ook street art walls, die uiteenlopende thema’s aanhalen. Ook hier waait een nieuwe wind: steeds vaker zijn het vrouwelijke artiesten die deze muren onder handen nemen. Dat was nodig, want de oudere fresco’s werden bijna uitsluitend door mannen gecreëerd.

Delphine Houba:

Als Schepen van Cultuur, Toerisme, Grote Evenementen en Gemeentelijk Materiaal is de positie van de plaats van vrouwen in cultuur of de openbare ruimte eén van mijn politieke prioriteiten. Met de Street Art-route promoten we daarom vrouwelijke kunstenaars. Dankzij deze nieuwe fietsroute is het nu mogelijk om muurschilderingen die door vrouwen zijn gemaakt of vrouwen vertegenwoordigen met elkaar te verbinden!  De 13 haltes zijn de perfecte gelegenheid om stil te staan bij de namen en werken van vrouwen, de plaats van vrouwen in de stad en de weg die nog moet worden afgelegd om tot een eerlijke vertegenwoordiging te komen. Dat gezegd zijnde, op de fiets gaan we sneller!

Het laatste ankerpunt van het parcours ligt op een steenworp van het Bockstaelplein. Op de gevel van de kleuterschool ‘Leopold I’ aan de Richard Neyberghlaan kunnen voorbijgangers het werk ‘Women Bike The City’ bewonderen, een kleurrijke verftekening van de hand van de artieste Anthea Missy. De realisatie kwam er op vraag van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de Stad Brussel. Toeschouwers zien een meisje dat naar de hemel fietst, een metafoor voor de fiets als opstapje naar vrijheid en onafhankelijkheid. Dat beeld zien we nog te weinig: slechts 30% van de fietsers in onze hoofdstad is een vrouw. Met deze fresco willen zij-kant en de Stad Brussel vrouwen aanmoedigen vaker de fiets te nemen.

NAWAL BEN HAMOU, Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Ik ben er trots op dat ik een project als dit kan steunen, waarbij zowel de valorisatie van het matrimonium als de plaats van de vrouw in de openbare ruimte aan bod komt, twee thema's waar het Brussels Gewest actief aan werkt

zij-kant blijft zich inzetten voor gendergelijkheid en zal via laagdrempelige acties verder sensibiliseren rond de representatie van vrouwen in de openbare ruimte, maar ook ijveren voor een inclusieve en veilige stad. De Stad Brussel telt vandaag 20 muurschilderingen van vrouwelijke kunstenaars en 1 door een vrouwelijk collectief. Slechts 15% van de straten of pleinen die vernoemd werden naar een persoon zijn vrouwelijk. De Stad Brussel zet deze legislatuur een inhaalbeweging in en ondertussen werden 9 extra straten, pleinen en bruggen naar een vrouw met een opvallend parcours vernoemd. De verschillende partners van dit project hopen dat deze route meisjes en vrouwen meer vertrouwen geeft, in zichzelf en in de stad, zodat iedereen met een gerust gemoed Brussel kan doorkruisen.

Julie van Garsse, woordvoerster voor zij-kant:

De suffragettes wisten het al: niets was zo belangrijk voor de emancipatie van de vrouw als de tweewieler. Hoog tijd dat vrouwen en meisjes de straten kunnen veroveren op hun stalen ros, in alle rust en veiligheid.

Wie interesse heeft om de zelf de route te ontdekken kan de tweetalige folder ophalen aan de loketten van visit.brussels. Meer info over de route en de verschillende stopplaatsen kan u vinden via de website van Parcours Streetart www.parcoursstreetart.brussels

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Julie Van Garsse

Woordvoerster zij-kant

Sophie Mincke

woordvoerster Delphine Houba

Annaïk de Voghel

Woordvoerster Nawal Ben Hamou

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be