Ninoofseplein feestelijk ingehuldigd

Buurtbewoners en lokale handelaars vierden vrijdagnamiddag samen met het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel het einde van de werken aan het Ninoofseplein en de Kruitmolenstraat. De hele perimeter werd op één niveau gebracht en vergroend. Dankzij extra fytosanitaire studies en slimme ingrepen bij de heraanleg konden de geliefde oude lindebomen worden behouden.

Nieuw stedelijk wijksalon.

De heraanleg van het Ninoofseplein kwam er na de heraanleg van de zone rond de Ninoofsepoort door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Ninoofseplein is een geliefde buurtplek met veel potentieel. Het plein nam in oppervlak toen en de strakke bomenrij aan de rechterkant werd opengetrokken. De Magrittefontein die voorheen op een hoek van het Ninoofseplein stond heeft nu een centrale rol op het plein en zal zorgen voor verkoeling op warme dagen. Rond de fontein staan zitbanken en er werden 12 extra bomen geplant.

Om een optimale wortelgroei en bewatering van de bomen te garanderen, werd het plein aangelegd met kasseien met open voegen zodat het water in de grond kan sijpelen. Rond de Amerikaanse eik tenslotte koos de Stad voor een volledige ontharding. Op die manier hoopt ze de boomwortels meer water en lucht te kunnen geven opdat ze in de beste omstandigheden kunnen doorgroeien.

De Kruitmolenstraat werd op één niveau gebracht en kreeg het statuut van een woonerf. Voetgangers en fietsers hebben er absolute voorrang en auto's mogen er maximaal 20km/u rijden. Ook werden er nieuwe bomen geplant.

Het hele project is samen met de buurt ontstaan. De buurtbewoners zijn sinds 2017 vragende partij voor een vernieuwd plein. De geslaagde heraanleg is het resultaat van een tiental bijeenkomsten tussen de Stad en bewoners.

De bomen

Op basis van adviezen over de gezondheid, levensduur en groeimogelijkheden van de zes lindes op het plein werd in een eerste project beslist om de bomen te vervangen door andere soorten. Dit voorstel stuitte op protest en de Stad zette het project op pauze in afwachting van twee onafhankelijke fytosanitaire studies.

De resultaten van deze studies toonden aan dat we de bomen toch konden behouden, mits een aantal technische ingrepen bij de heraanleg. De bomen verkeren alle zes in een relatief goede gezondheid. De groei van de twee middelste bomen is beperkt en zal altijd beperkt blijven maar dat heeft geen impact op hun gezondheid, noch op die van de vier andere bomen.

Ans Persoons, (one.brussels/vooruit) schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte: “We hebben de tijd genomen om te onderzoeken of de lindebomen konden blijven aangezien ze zo bepalend zijn voor het karakter van dit gezellige plein. Dankzij de open voegen tussen de kasseien infiltreert er voldoende water naar de wortels, waardoor het overleven van de bomen gegarandeerd is. Het is ook esthetisch geslaagd: het gras dat tussen de voegen groeit, geeft het plein een soort feeërieke groene laag. Een goed compromis tussen comfort, duurzaamheid en erfgoed”
Philippe Close, burgemeester: “Na dit project samen met heel de wijk in 2017 te hebben gelanceerd, zijn we blij om het nu afgerond te zien. Dit is een projecten waar we als Stad letterlijk samen met de wijk aan hebben gebouwd. In het hart van de wijk werd een plein gecreëerd waar iedereen elkaar kan ontmoeten onder de lindeboom of aan de rand van de fontein. Nog een stap richting de stad op 10 minuten.”

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be