Onthulling van het werk Urban Folly II - Emilie Louise Flöge, een eerbetoon aan de Weense kunstenares en ontwerpster in de schaduw van het Stocletpaleis
Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, kreeg woensdag de eer om het werk Urban Folly II - Emilie Louise Flöge te onthullen in aanwezigheid van de kunstenaar Stephan Goldrajch, de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoit Cerexhe en Bety Waknine, directeur van Urban. Dit tijdelijk hedendaags kunstwerk zal een jaar lang aan het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe tentoongesteld worden. Het werd besteld in het kader van het Art Nouveau Jaar 2023, gesteund door de Brusselse Regering en geleid door Urban, onder de algemene coördinatie van curator Paul Dujardin.
« Brussel telt een rijke verscheidenheid aan monumenten, standbeelden en kunstwerken, maar toch zijn er weinig die de vrouwen en hun bijdrage aan onze gedeelde geschiedenis in de schijnwerper zetten. De vrouwen en hun erfenis verdienen nochtans een plaats in onze openbare ruimte. Met dit hedendaags kunstwerk, dat op participatieve manier met kinderen tot stand kwam, heeft de kunstenaar op een subtiele manier eer betoond aan de nalatenschap van de getalenteerde ontwerpster Emilie Flöge. Deze vrouw was veel meer dan een muze, zij was bovenal een kunstenares, styliste en modeontwerpster die de maatschappij van haar tijd heeft kunnen beïnvloeden. Mijn wens is dat in de toekomst dit Leopold II-plein van naam kan veranderen, en de naam krijgt van een vrouw zoals Emilie Flöge, of Suzanne Stevens, de echtgenote van Adolphe Stoclet.” verklaart Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
Urban Folly, een hedendaags kunstwerk als eerbetoon aan een vrouwelijke kunstenaar, Emile Flöge
De overheidsdienst urban.brussels draagt in de stedelijke ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via architectuur, erfgoed en openbare kunst haar steentje bij in het creëren van een gedeelde en inclusieve identiteit voor de Brusselaars. Om de twee jaar financiert Urban de creatie van een kunstwerk in de openbare ruimte, genaamd de Urban Folly.
Voor deze tweede editie viel de keuze op een tijdelijk kunstwerk voor één jaar (Urban Folly II), ontworpen door kunstenaar Stephan Goldrajch. Dit kunstwerk is het resultaat van een dialoog tussen de Art Nouveau-periode en de hedendaagse periode. Concreet stelt het kunstwerk een fragment voor uit het atelier van Emilie Flöge, voordat het in vlammen opging. De structuur van de sculptuur doet denken aan de toren van het Stocletpaleis.
De beroemde geblokte patronen en zwart-witte lijnen die de creaties van de kunstenares Emilie Flöge oproepen, werden binnen dit artistiek project op een ludieke, educatieve en participatieve manier aangepakt met Brusselse kinderen. Door middel van verschillende workshopsessies konden de kinderen de geschiedenis en het artistieke werk van de ontwerpster Emilie Flöge ontdekken, haar oeuvre in modeontwerp, haar banden met Art Nouveau en het nabijgelegen Stocletpaleis. De vele tekeningen die door de kinderen werden gemaakt, zullen ook worden tentoongesteld in de Villa François Gay in het cultureel centrum van Sint-Pieters-Woluwe.
De totale kosten voor het werk en het artistieke en educatieve creatieproces bedragen 25.000 euro. Dit werk wordt gefinancierd via de budgetten die zijn toegewezen in het kader van het Art Nouveau Jaar 2023.
"Het leek me belangrijk om onze toekomstige generatie jongeren te bevragen over de creatie van dit publieke kunstwerk. De diepe en bewuste reflecties van de kinderen hebben me enkel nog meer overtuigd om hun inspiratie naar voren te schuiven en hen bewust te maken over hedendaagse kunst. Zij laten ruimte voor een denkbeeldige wereld en de ontdekking van een vergeten geschiedenis. Ik ben enorm blij met de openheid en het enthousiasme dat ik gevoeld heb bij de bewoners die me hebben benaderd tijdens de installatie", vult kunstenaar Stephan Goldrajch, maker van het werk Urban Folly II – Emilie Louise Flöge, aan.
Een vergeten kunstenares in de spotlights: Emilie Louise Flöge
Urban Folly II - Emilie Louise Flöge is in de eerste plaats een eerbetoon aan de vrouw E. Flöge, te lang gereduceerd tot een muze. Ze werd geboren in Wenen in 1874 en stierf in de Oostenrijkse hoofdstad op 26 mei 1952. Ze was een Oostenrijkse kunstenares, styliste en modeontwerpster die bekend stond om haar geblokte textiel en zwart-witte lijnen.
Hoewel ze aanvankelijk het vak van naaister leerde, ging ze al snel over op haute-couture. Emilie Flöge werd modeontwerpster en in 1904 richtte ze samen met haar zus Helene het Weense haute couture salon "Schwestern Flöge" ("Bij de gezusters Flöge") op in de Mariahilfer Straße, een van de grootste winkelstraten van de stad. In deze salon, ontworpen door architect Josef Hoffmann in Art Nouveau stijl, presenteerde ze modecollecties die de smaak van de Wiener Werkstätte weerspiegelden. Tijdens haar reizen naar Londen en Parijs bleef ze op de hoogte van de laatste modetrends met Coco Chanel en Christian Dior. In de hoogtijdagen van haar modehuis had ze wel 80 naaisters in dienst.
In het begin van de jaren 1890 werd ze de gezellin van de schilder Gustav Klimt, schoonbroer van haar zus Helene en vaak te gast bij haar ouders. Hij maakt vanaf 1891 vele portretten van haar. Experts denken dat hij Emilie Flöge en zichzelf geschilderd heeft in zijn beroemdste werk, “De Kus”. Naast Gustav Klimt maakte ze ook deel uit van de entourage van Josef Hoffmann en de Wiener Werkstätte, die het Stocletpaleis bouwden.
Na de Anschluss (1938) verloor Flöge haar belangrijkste klanten en werd ze gedwongen haar salon, ooit het modemekka van de Weense society, te sluiten. Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vernietigde een brand haar collectie kleding en kostbaarheden uit de nalatenschap van Klimt, waarvan ze de helft had geërfd bij zijn dood in 1918.
Meer informatie over het kunstwerk:https://collections.heritage.brussels/nl/objects/98622