PERSBERICHT - Nieuwe doorbraak in de strijd tegen leegstand: Stad Brussel dwingt eigenaar tot openbare verkoop.

  • Het gaat over een pand dat al meer dan 10 jaar leeg staat, op enkele meters van de voetgangerszone. 
  • Primeur: het is de eerste keer dat een gemeente in het Brussels Gewest er in slaagt op basis van de Brusselse Huisvestingscode een gedwongen verkoop van een leegstand pand op te leggen.
  • Hiermee voert de Stad Brussel haar strijd tegen leegstand en speculatie naar een nog hoger niveau. Eerder was de Stad ook al pionier in het gebruik van het openbaar beheersrecht.

Een proces van lange adem

Deze eerste gedwongen openbare verkoop betreft een pand in de Bijstandstraat 12. Het werd gebouwd in 1914 en telt drie verdiepingen. Het is al meer dan 10 jaar geleden dat er nog iemand ingeschreven stond op dit adres. De gedwongen verkoop is de allerlaatste etappe van een erg lang proces. De eerste stap om eigenaars aan te moedigen hun pand niet te verwaarlozen of leeg te laten staan, is de leegstandsboete. Toen de eigenaar in kwestie deze boetes naast zich neer legde, besloot de Stad om in 2011 een juridische procedure op te starten waarbij de rechtbank eigenaars verplicht om hun pand terug op de huurmarkt te brengen. Ondanks een veroordeling, inclusief hoog oplopende dwangsommen, bleef de Bijstandstraat 12 onbewoond. Daarop zette de Stad een procedure van gedwongen verkoop in gang, die - na heel wat juridisch gehakketak- vorige week ondertekend werd.  

Schepen van Stedenbouw, Ans Persoons (Change.Brussels):Het is jammer dat het zo ver is moeten komen. Met de gedwongen verkoop willen we er voor zorgen dat het pand eindelijk opgeknapt en weer bewoond zal worden. We willen ook duidelijk maken dat het de Stad menens is met haar strijd tegen leegstand. We kunnen het ons niet permitteren om panden in hartje Brussel langdurig leeg te laten staan, terwijl er vele Brusselaars op zoek zijn naar een woning. Bovendien trekt een verwaarloosd gebouw tags en overlast aan”.

Een einde maken aan stadskankers en speculatie

De Stad Brussel houdt nauwgezet een lijst bij van alle leegstaande, onafgewerkte en verwaarloosde gebouwen op haar grondgebied. Wanneer er gedurende lange tijd niemand ingeschreven is en de nutsvoorzieningen onder een bepaald debiet blijven, gaan de alarmbellen af. De eigenaars van deze woningen ontvangen een leegstandsboete, die met de jaren serieus kan oplopen als de eigenaar geen stappen zet om de woning op te knappen en/of te verhuren. Soms gaat de Stad nog een stapje verder, zoals met het openbaar beheersrecht.

Mohamed Ouriaghli (PS), schepen bevoegd voor Huisvesting, geeft uitleg: “De verwaarlozing van een gebouw kan verschillende oorzaken hebben. Sommige eigenaars zijn huisjesmelkers die misbruik maken van de wanhoop van mensen die nergens anders terecht kunnen.”

Een andere methode is via de Grondregie middelen ter beschikking stellen voor renovaties en de bedragen terugvorderen via de huurgelden. De laatste, en hardste maatregel is de openbare verkoop onder dwang. Het blijft een uitzondering.

We verkiezen met de eigenaars in dialoog te gaan om zo tot een oplossing te komen. Tegelijk willen we een krachtig signaal geven aan eigenaars die speculeren en hun panden moedwillig verwaarlozen en leeg laten staan. We zullen niet aarzelen om tot het uiterste te gaan in onze strijd tegen leegstand”, besluit Philippe Close, Burgemeester van Brussel.

De openbare verkoop van het pand in de Bijstandstraat 12 ging online van start op 21/3 en eindigt op 29/3 om 14u.

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be