Playcation 2025: 17 activiteiten voor een heerlijke zomer in eigen stad

26 APRIL 2025

© Kabinet Ans Persoons
© Kabinet Ans Persoons

Elk jaar brengen heel wat Brusselse kinderen en jongeren de zomervakantie, of een groot deel ervan, door in eigen stad. De coronacrisis enkele jaren geleden toonde ons allemaal het belang van speelmogelijkheden in de publieke ruimte. Sindsdien organiseert de VGC elke zomer Playcation. Hierdoor kunnen alle Brusselse kinderen genieten van zorgeloze momenten in eigen stad. De jury selecteerde dit jaar 17 projecten.

“Niets zo heerlijk voor kinderen dan buitenspelen met leeftijdsgenoten op een eindeloze zomerdag. Ook deze zomer kunnen kinderen zich volop uitleven en hun creativiteit de vrije loop laten tijdens Playcation. Zo zorgen we voor een warme Brusselse zomer,” zegt Ans Persoons, VGC-collegelid bevoegd voor cultuur, jeugd en sport.

De projecten werden geselecteerd na een projectoproep. 33 projecten werden voorgesteld en hiervan werden finaal 17 projecten weerhouden. Al de ingediende projecten werden eerst voorgelegd aan 80 kinderen tussen 6 en 12 jaar (bij basisscholen Nieuwland, Sint-Joost-aan-Zee en Ket & Co en bij Jeugdcentrum Aximax). Een professionele jury nam de bevindingen van de kinderen mee bij de selectie van de projecten. Deze jury bestond uit twee leden van de VGC-administratie en twee externen (een speelconsulent van Speelmakers en de oprichter van de vzw Swole Youth). Uiteindelijk werden 17 projecten weerhouden. In totaal wordt hiervoor een budget van 250.000 vrij gemaakt.

De VGC brengt deze zomer met Playcation een reeks unieke, speelse en creatieve activiteiten naar verschillende buurten in Brussel. Van interactieve bouwprojecten tot waterspeeltuinen en avontuurlijke speeltuigen, Playcation biedt kinderen de kans om buiten te spelen, te ontdekken en samen te werken. Kinderen en jongeren uit diverse achtergronden ontmoeten elkaar, waardoor ze samen kunnen spelen, leren en zich verbonden voelen met hun buurt. Het is de perfecte gelegenheid om de stad te verkennen, nieuwe vriendschappen te sluiten en de zomer op een actieve manier door te brengen.

Een overzicht van de projecten:

  • VRIJ spel

In het Klein Kasteeltje komt een mobiele speelomgeving om de creativiteit van kinderen te stimuleren en de band met hun ouders te versterken. Via participatieve workshops en een mix van vaste en losse speelelementen wordt een veilige speelruimte gecreëerd die ook interactie met buurtkinderen bevordert.

  • Bouwspeelplaats Park Ouest

Toestand richt een bouwspeelplaats op in Park West, waar kinderen acht weken lang drie namiddagen per week begeleid kunnen bouwen en spelen. Met steun van De Wildernis en InLimbo worden buurtjongeren opgeleid tot playworkers, en het project stimuleert avontuurlijk spelen met als doel een permanente bouwspeelplaats in Brussel te realiseren.

  • Vliegeren met Museums of Belgium

Museums of Belgium organiseert 10 vliegerworkshops in Brusselse buurten, waarbij nieuwkomers hun kennis delen en kinderen en jongeren leren vliegers maken en oplaten. De locaties worden bepaald in samenwerking met organisaties zoals SAAMO, Fedasil en het Rode Kruis, om inclusie en participatie te bevorderen.

  • Labyrint

Collectif Dallas vzw bouwt een labyrint van bestaand materiaal in het Ninoofsepoortpark, dat de hele zomer als doolhof en speelplek dient. Het labyrint vereist geen begeleiding, en de staat ervan wordt dagelijks geëvalueerd door de organisatie. Labyrint richt zich op kinderen tussen 3 en 12 jaar.

  • Gigameccano

Collectif Dallas vzw biedt kinderen de kans om levensgroot speelgoed te bouwen met modulaire bouwstenen, waardoor interactieve ruimtes en verhalen tot leven komen. Het project begint in juli met een bouwfestival en blijft doorgaan met verschillende festivals, waarbij het materiaal ook in de winter beschikbaar wordt gesteld voor andere organisaties. Gigameccano richt zich op kinderen tussen 3 en 12 jaar.

  • CaBaNeS

Parckfarm T&T vzw biedt tussen mei en september materialen voor kinderen om vrij te spelen en te bouwen in de natuur bij Parckfarm. Daarnaast worden er minstens twee begeleide speeldagen per week georganiseerd, met 40 sessies waarin de constructies tussendoor blijven staan. Bij CaBaNeS zijn kinderen welkom tussen 2,5 en 14 jaar. ​ Voor de allerkleinsten voorzien ze een peuterzone met een waterlabo en modderkeuken.

  • TakTakTak

GC Everna plaatst gedurende twee weken takken, touw en knipscharen in het veld rond het gemeentehuis, waar medewerkers en jobstudenten kinderen begeleiden. In samenwerking met Collectif Dallas worden vier begeleide sessies georganiseerd, en het materiaal blijft beschikbaar zodat kinderen deze publieke ruimte kunnen veroveren, met de mogelijkheid dat het langer blijft als het succesvol blijkt. TakTakTak richt zich op kinderen tussen 6 en 12 jaar.

  • Mini-camping Josée

De vzw Yalla!Play! organiseert een bouwspeelplaats in het Sint-Franciscuspark in Sint-Joost-ten-Node van 15 augustus tot 6 september, samen met partners van het lokaal cultuurbeleid. Het thema 'camping' wordt drie weken lang verkend, waarbij kinderen negen dagen bouwen met echte en recuperatiematerialen, en de constructies tussendoor bespeelbaar blijven. Mini-camping Josée voorziet activiteiten voor kinderen van 6-12jaar.

  • Parade van de Fontein

Herbronnen.ressources bouwt samen met Fors vzw en Meow collective een mobiele waterspeeltuin met bronwater op twee locaties, waarvan de eerste in juli in het Karreveldpark in Sint-Jans-Molenbeek staat. De installatie, met pompen, slangen en buizen om mee te spelen, wordt elke week aangevuld met animatiemomenten en verhuist via een feestelijke Parade van de Fontein naar de tweede locatie.

  • Openstreets

Filter Café Filtré Atelier transformeert een braakliggend perceel in de Julien Hanssensstraat in Sint-Jans-Molenbeek tot een tijdelijke speel- en ontmoetingsplek voor twee jaar. De buurt wordt betrokken bij het ontwerp van dit micropark, dat modulaire speelelementen, stadsmeubilair en vergroening zal bevatten.

  • Netland

Dear Pigs ontwerpt een speelinfrastructuur die 5 weken in het Victoriapark in Koekelberg blijft staan, met een net dat gespannen is tussen opblaasbare ballen die kinderen kunnen verplaatsen. Elke dag wordt een bal naar een ander plein of park gerold, waarbij een krijtspoor wordt achtergelaten, en GC De Platoo werkt mee om de buurt te animeren en samen te brengen.

  • Belabosse

Samen met vzw Cycl.one creëert GC Nekkersdal een tijdelijke speel- en beweegruimte in park L28, waarbij recupereerde constructies van eerdere Playcationprojecten worden hergebruikt. Gedurende 18 activatiedagen worden textiel en andere zachte materialen toegevoegd voor activiteiten zoals knopen, weven en macramé, en de ruimte is de hele zomer bespeelbaar.

  • KAPLATELIER

NoWayBack organiseert vier open ateliers waar kinderen uit de buurt maquettes van spelelementen bouwen met kapla in het schrijnwerkersatelier van Groot Eiland. Deze maquettes worden vervolgens uitgevoerd en in juli, augustus en september op verschillende locaties geplaatst, waarbij ze elke keer een andere vorm aannemen.

  • Open Pages

Urbaniste Irene Midtunn en architecte Sofia Alonso plaatsen twee houten constructies in de vorm van boeken op het Lehonplein in Schaarbeek, die de hele maand juli (en mogelijk augustus) blijven staan. In de eerste week worden zeven activatiemiddagen georganiseerd door Des Images asbl, waarbij een openlucht leesruimte wordt gecreëerd met boeken, houten spellen en speelruimtes, ondersteund door lokale communicatie via flyeren en huis-aan-huisbezoeken.

  • Ride @ Evenepoel

Ride your future installeert van 11 juni tot 13 juli een Velomaster-parcours op het plein aan het sociale woningcomplex Evenepoel, waar kinderen en jongeren vrij kunnen bewegen en fietsen lenen. Gedurende 11 middagen zullen begeleiders aanwezig zijn, en Festival de la Marelle zal de plek twee dagen animeren met grondschilderingen rond het parcours.

  • Kleine Zennepark

JeS opent het Kleine Zennepark opnieuw en bouwt samen met kinderen en jongeren verder op de constructies van vorig jaar. Vrijwilligers ontvangen een opleiding tot animator en houden het park zeven namiddagen open, met een afsluitend buurtfeest op 17 juli.

  • De KinderBouwerij

In gemeenschapscentrum De Kriekelaar ontwerpen en bouwen kinderen en tieners van 21 juni tot 11 juli een vast speelelement voor de binnentuin met duurzame materialen. Ze worden begeleid door een houtbewerker, en de gemaakte speelelementen worden daarna permanente onderdelen van de tuin waar kinderen uit de buurt op kunnen spelen.

Wie het overzicht en alle details over de 17 geselecteerde projecten voor Playcation 2025 nog eens kan nalezen kan dat op de website: www.playcation.brussels.

 

 

 

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be