PROJECTOPROEP VOOR EEN ARTISTIEKE INTERVENTIE OP HET LUMUMBA SQUARE

De Stad Brussel zoekt een artiest om een kunstwerk te ontwikkelen op het Lumumba Square. Deze oproep past binnen de ambitie van de Stad Brussel om de openbare ruimte te dekoloniseren. Een eerste stap werd gezet met de naamgeving van het Patrice Lumumba Square in 2018.

We vertrekken hierbij vanuit het denkkader en de aanbevelingen die de werkgroep “Dekolonisering van de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” naar voor heeft geschoven in hun eindrapport. Deze werkgroep werd opgericht door de Brusselse Staatssecretaris voor Stedenbouw en publiceerde in februari 2022 hun conclusies.  

Ans Persoons (one.brussels - Vooruit), schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte: Als hoofdstad telt Brussel heel wat sporen van het Belgische koloniale verleden. De Stad Brussel denkt dan ook al een tijdje aan een kunstwerk dat een tegengewicht kan bieden, als een belangrijke etappe in de dekolonisering van de openbare ruimte. Het is voor ons essentieel om dit op een doordachte manier aan te pakken. We hebben dan ook heel bewust de conclusies van de werkgroep afgewacht en plegen veel overleg.

Lydia Mutyebele Ngoi, schepen van Gelijke Kansen: De oproep van de Stad Brussel voor dit stedelijke artistieke project versterkt het eerbetoon aan Patrice Lumumba - op 30 juni 2018 werd het plein aan de ingang van de Matongé-wijk omgedoopt in zijn naam - en bevestigt verder de wil van de Stad om het publiek geheugen en de sociale toe-eigening van de gemeenschappen op zijn grondgebied aan te moedigen. Naar mijn mening blijft het vandaag de dag absoluut essentieel om uit te leggen wie de mensen zijn die we eren in de openbare ruimte en waarom ze belangrijk zijn.

Delphine Houba, Schepen van Cultuur en Toerisme: Als Schepen van Cultuur voer ik campagne voor Brussel om de mensen die er wonen, hun geschiedenis en hun cultuur te weerspiegelen. Zij zijn degenen die de rijkdom van onze hoofdstad in al zijn diversiteit vormen. Kunst in de openbare ruimte is voor iedereen en op elk moment toegankelijk. Het heeft de kracht om onze relatie met het verleden in twijfel te trekken en ons ertoe te brengen samen na te denken over onze gemeenschappelijke ambities. 

Artistieke uitdagingen

In de eerste plaats moet de artistieke interventie het publiek ertoe brengen de koloniale kwestie op een constructieve en innovatieve manier in vraag te stellen. Het project kan bijvoorbeeld het leven, het werk en/of de context van Lumumba's strijd belichten. Maar de artistieke interventie kan ook een eerbetoon zijn aan de slachtoffers van de kolonisatie of het vrouwelijke verzet in deze periode aanhalen.

Vervolgens hopen we met het werk de ruimte een duidelijkere identiteit te geven, rekening houdend met het gebruik van het square en diens geografische en sociaal-culturele kenmerken. Dit aspect is belangrijk aangezien de plek invulling en afbakening mist. Een artistiek project, zelfs een tijdelijk project, kan mensen blijvend raken en een spoor nalaten in het collectieve geheugen.

Praktische informatie

Geïnteresseerde kunstenaars wordt verzocht vóór 28 mei (middernacht) een aanvraag in te dienen.
Meer details vindt u op https://www.brussel.be/lumumbasquare

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be