Sidi Boughabapark in Marokko wordt tijdelijk omgedoopt tot Zoniënwoud: “Het klimaatonrecht laat zich overal voelen”
Na het Brusselse Thurn & Taxispark verandert ook het Marokkaans park van naam in teken van de klimaatcrisis
De passanten in het Sidi Boughabapark in de stad Kenitra wandelden donderdag plots het Belgische Zoniënwoud binnen. Op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Internationale Relaties Ans Persoons en 11.11.11, en in samenwerking met lokale actoren, kreeg Sidi Boughaba tijdelijk en symbolisch een nieuwe naam. Het toont de solidariteit tussen Marokko en Belgie in de gezamenlijke strijd tegen de klimaatcrisis.
“Het klimaatonrecht laat zich hier overal voelen. Het natuurgebied Sidi Boughaba is voor de Marokkaanse bevolking een belangrijk toevluchtsoord in tijden van hittestress en onvoldoende regen. Net zoals in Brussel zorgen bomen en parken net voor de nodige verkoeling. Het is kenmerkend voor de effecten van de klimaatcrisis, dat vooral de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn de gevolgen dragen”, beseft Brussels staatssecretaris Ans Persoons.
“Over de hele wereld worden mensen het slachtoffer van de klimaatcrisis die ze zelf grotendeels niet hebben veroorzaakt. Het zijn landen als Marokko die de grootste klappen op moeten vangen. Dit terwijl deze landen vaak minder geld hebben om zich weerbaar te maken tegen het veranderende klimaat. Gelukkig werken wereldwijd moedige activisten samen met overheden aan klimaatoplossingen. Die gemeenschappelijke strijd verbindt ons over landsgrenzen heen”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen.
“Wat de toekomst van het park betreft, bestaan er altijd grote risico’s zoals droogte en watertekort. We moeten ons echt richten op nieuwe technologieën, zodat we het waterpeil en de biodiversiteit kunnen behouden. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we de natuurlijke hulpbronnen behouden. De toekomst van het park hangt af van mobilisatie, bewustmaking, sensibilisatie en het werk van de burgerorganisaties, samen met de beheerders en de lokale overheid”, aldus Saad Uakkas, voorzitter van het ‘Réseau Africain des Jeunes et Climat’.
Enkele maanden terug, in november 2023, stond staatssecretaris Ans Persoons al eens in het Sidi Boughabapark, maar toen in Brussel. Tijdens de najaarscampagne van Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11 werden verschillende Vlaamse en Brusselse groene trekpleisters omgedoopt om aandacht te vragen voor de impact van de klimaatverandering. Zo veranderde het Brusselse Thurn en Taxispark naar het Sidi Boughabapark, heette Bredene Strand plots het Wanyanstrand en waren steden als Vilvoorde en Leuven respectievelijk een Virunga- en Palawanpark rijker. Marokko, Micronesië, Congo of de Filipijnen waren allen tijdelijk in ons land te vinden.
Droge en hete zomers
De actie krijgt nu opvolging tijdens de vierdaagse economische missie van staatssecretaris Ans Persoons in Marokko. De lokale autoriteit in het gewest Rabat-Salé-Kenitra ziet al langer de gevolgen van de klimaatcrisis optreden. Als teken van internationale solidariteit draagt het Sidi Boughaba donderdag de naam Zoniënwoud. Want ook de groene long die Brussel met Vlaanderen en Wallonië verbindt ondervindt de gevolgen van de klimaatverandering. Droge en hete zomers zorgen er namelijk voor dat de bomen in het Zoniënwoud minder goed bestand zijn tegen natuurlijke vijanden en ze sneller gekapt moeten worden.
Natuurlijke bescherming
De problematiek is herkenbaar in het Marokkaanse park, een natuurgebied van zoetwatermoerassen dat steeds meer bedreigd wordt door onvoorspelbare temperaturen en aanhoudende droogte en waterschaarste. Menselijke activiteit en lagere waterpeilen zetten het voortbestaan van planten en dieren onder druk. Het reservaat dreigt te verdwijnen, waardoor ook de natuurlijke bescherming tegen overstromingen, extreme hitte en droogte in gevaar komt.
Nils Quintelier