Skeletten opgegraven bij werken aan gemeenschapscentrum De Markten

Bij de verbouwingswerken aan het gemeenschapscentrum De Markten zijn eind november meerdere skeletten ontdekt. Na een analyse door archeologen van urban.brussels in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Société royale d’Archéologie de Bruxelles blijken deze onderdeel van een voormalig klooster. De aangetroffen skeletten worden nu verder geanalyseerd. Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed en collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Gemeenschapscentra, was verrast door de ontdekking.

"Als historica leef ik altijd een beetje op bij vondsten als deze. Het toont hoeveel er nog te ontdekken valt over Brussel en dat we vaak niet beseffen wat er onder onze voeten in de aarde ligt. Nadat de skeletten werden aangetroffen ging even een stadslegende de ronde van een non die begraven werd met gouden munten. Het echte verhaal is iets minder spannend, maar wekt nog altijd veel nieuwsgierigheid op", vindt Ans Persoons.

Het Jericho-klooster

Het gemeenschapscentrum De Markten ondergaat momenteel enkele renovatiewerken. Bij de bouw van een nieuwe waterput stootten de arbeiders plots op skeletten. Daarop werd urban.brussels ingelicht voor verdere preventieve archeologische onderzoeken. Hierbij werden twee volledige en vier verstoorde skeletten blootgelegd

Uit de ondergrondse archeologische atlas van het Brussels gewest blijkt dat De Markten gebouwd is op de locatie waar zich van de 13de tot de 18de eeuw het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Roos-van-Jericho bevond. De skeletten liggen binnen de perimeter van dit klooster direct ten oosten van de conventuele kerk Deze zone werd tot in de 17de eeuw als begraafplaats gebruikt. Vanaf de 17de eeuw worden hier kloostergebouwen opgetrokken en wordt de toegangsweg van de Oude Graanmarkt naar de kerk gecreëerd.

Het is niet de eerste maal dat menselijk beendermateriaal is ontdekt ter hoogte van het Jericho-klooster. In december 1925 werden tijdens graafwerken op de hoek van de Antoine Dansaertstraat en de Nieuwe Graanmarkt, ook al skeletten ontdekt.

“Dankzij de preventieve archeologie krijgen we steeds meer kennis over hoe onze voorouders leefden en hoe Brussel er toen moet uitgezien hebben. Helaas merken wij dat er doorheen de tijd ook al heel wat verloren is gegaan.Gelukkig kan zelfs een klein oppervlakte zoals de 25m² in De Markten heel wat informatie opleveren om onzz stadsgeschiedenis te reconstrueren”, vertelt Ann Degraeve, Hoofd Archeologisch Erfgoed bij Urban.brussels.

Paleoantropologisch onderzoek

Hou oud de skeletten exact zijn, weten we nog niet. De datering zal moeilijk blijven door het gebrek aan precieze informatie rond de skeletten. Zo zijn er bijvoorbeeld geen andere voorwerpen gevonden die een indicatie kunnen geven. Het onderzoek van de diverse archeologische lagen laat vermoeden dat ze uit de periode tussen de 15de en de 17de eeuw dateren, wellicht rond het midden van de 16de eeuw De skeletten gaan nu naar het Instituut voor Natuurwetenschappen, waar ze aan een fysisch antropologisch onderzoek worden onderworpen. Zo kan worden bepaald hoe oud deze personen waren bij overlijden of zelfs of ze bijvoorbeeld ondervoed waren of aan bepaalde ziektes lijden.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be