Stad Brussel en de Brusselaars werken samen aan een duurzame toekomst.

80.000 Brusselse gezinnen mogen in oktober een flyer in de brievenbus verwachten met een uitnodiging om deel te nemen aan een grootschalige enquête over de toekomst van hun stad. De enquête is een eerste fase in de ontwikkeling van een Gemeentelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling, kortweg GPDO, dat de stad op een duurzame manier richting 2040 moet leiden. 

Ans Persoons,
schepen bevoegd voor Stedenbouw:

Onze Stad is in constante evolutie. Samen met de Brusselaars willen we werken aan een visie voor morgen. De inwoners van Brussel zijn dan ook het best geplaatst om het beleid mee te bepalen en de werkpunten aan te duiden.

De Brusselaar zal in de enquête zijn mening kunnen geven over de situatie in de stad vandaag. De vragenlijst stelt hiervoor zeven thema’s voorop: het stedelijk weefsel, milieu, mobiliteit, samenleven, economische ontwikkeling en bestuur. Vervolgens kunnen ze aangeven welke ambities voor de stad voor hen prioritair zijn.

Ans Persoons:

Deze data vormen een waardevolle verrijking bovenop de bestaande analyse van de stad. Daarenboven stelt het ons in staat om wijk per wijk een overzicht te krijgen van wat er leeft. Dit laat ons toe om een toekomstgericht stedelijk beleid uit te tekenen dat beantwoordt aan de noden van vandaag en de uitdagingen van morgen;

Op basis van al deze input zal een extern studiebureau de opdracht krijgen om een actieplan op te stellen dat opnieuw zal worden afgetoetst met de Brusselaars. Via ateliers en workshops zullen bewoners het actieplan verder kunnen concretiseren. Tegen eind 2020 moet het actieplan gefinaliseerd zijn en kan de Stad starten met het uittekenen van het Gemeentelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling.

Zeker is dat de Stad wil inzetten op een fundamentele verbetering van het leefmilieu. De prioriteiten die ze hiervoor zelf naar voor schuift zijn onder andere de inplanting van meer groen in de openbare ruimte, de verbetering van de luchtkwaliteit en de bestrijding van zogenaamde hitte-eilanden. De Stad wil ook dichter bij haar burgers staan door meer in te zetten op participatie en goed bestuur. Een andere belangrijke pijler is de ‘nabije stad’ die focust op de nabijheid van voorzieningen voor elke burger. Op termijn zou elke burger op een afstand van maximum 10 minuten wandelen toegang moeten hebben tot alle basisvoorzieningen, zoals scholen, speelpleinen en groene ruimte.

Benoit Hellings,
Schepen voor klimaat en sport:

Dit gemeentelijk plan voor duurzame ontwikkeling zal ervoor zorgen dat inwoners het beter zullen hebben in onze Stad, het zal de levenskwaliteit aanzienlijk verhogen. Door het plan kunnen we samen met de inwoners een duurzame stad bouwen, een stad die afgestemd is op hun bezorgheden, of het nu gaat over mobiliteit, sport, onderwijs, afvalbeheer of infrastructuur.

Gehoopt wordt dat zoveel mogelijk Brusselaars deze enquête invullen. De Stad zet alvast in op een ongeziene mediacampagne. Naast de flyers in de brievenbus, zal reclame ook te zien zijn op alle communicatiedragers van de MIVB, de voertuigen van de stad, de websites, sociale media en het grote scherm op het De Brouckèreplein.

Philippe Close,
Burgemeester:

Hoe meer mensen deelnemen aan de enquête, hoe beter we de polsslag van Brussel aanvoelen, wat ons toelaat om een veerkrachtige en daadkrachtige Brussel van morgen te plannen.

 

De enquête zal online in te vullen zijn vanaf 14 oktober tot en met 15 november. Deelnemers maken daarenboven kans op een duo ticket voor de match België-Cyprus in het Koning Boudewijn Stadium.

Brusselaars kunnen terecht op www.brussel.be/destadinwording om mee de toekomst van hun stad te bepalen.

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Schepen Ans Persoons

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be