Stad Brussel en de Regie der Gebouwen zetten in op tijdelijk gebruik
Met ‘Arlon 104’ opent het eerste pilootproject binnenkort de deuren
Het gebouw “Arlon 104”, gelegen in het hart van de Europese wijk, is eigendom van de federale staat en wordt beheerd door de Regie der Gebouwen. Dit pand, dat dateert uit de jaren ’60, staat leeg en is onbezet. Samen met de Stad Brussel is gezocht naar een geschikte partner om het gebouw een zinvolle invulling te geven in het kader van een tijdelijk gebruik, een politiek waar de Stad in de toekomst nog meer op wil inzetten.
De Stad contacteert eigenaars die weten dat hun gebouw nog een zekere tijd leeg zal staan, om hen te overtuigen het ter beschikking te stellen voor tijdelijk gebruik.
Een win-win project
Arlon 104 is een pilootproject. De Cel planning van de Stad Brussel ging met de site aan de slag in het kader van hun deelname aan URBACT 2nd Chance – “Waking the sleeping giants”.
Het gebouw in de Aarlenstraat 104 is in handen van de Regie der Gebouwen (de Federale Overheid), en heeft momenteel nog geen nieuwe bestemming. Het gebouw is binnenin helemaal gestript.
Laurent Vrijdaghs,
Administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen:
Er is nog geen nieuwe of definitieve bestemming gekend voor dit gebouw. Daarom hebben we besloten samen met het Fonds Europese Wijk (een bedrijvenfonds binnen de Koning Boudewijnstichting) en de Stad Brussel op zoek te gaan naar een tijdelijke invulling voor het gelijkvloers en de 2de en 3de verdieping in afwachting van een mogelijke toekomstige verkoop van het gebouw. Het is een win-winsituatie.
Ans Persoons, schepen van Stedenbouw:
Tijdelijk gebruik moet de norm worden. We kijken daarbij in de eerste plaats naar leegstaande gebouwen die in publieke handen zijn. De Stad is terecht streng voor privé-eigenaars, maar de vele overheden met panden in Brussel moeten een voorbeeldrol spelen.
Een voorbeeld
De Stad Brussel en de Regie der Gebouwen hebben een akkoord afgesloten. Omdat de Regie der Gebouwen een deel van haar gebouw openstelt voor gratis tijdelijk gebruik, moeten ze geen leegstandsbelasting betalen. Het is de eerste keer dat de Stad Brussel een dergelijk akkoord afsluit.
Philippe Close,
Burgemeester:
We hopen dat het succes van ‘Arlon 104’ andere eigenaars zal overtuigen om dit voorbeeld te volgen. Deze samenwerking toont nog maar eens aan dat de leegstandsbelasting een bijzonder efficiënte incentive is.”
Zegt Khalid Zian,
schepen van Huisvesting
Er is een gemeentelijke belasting voor verlaten, verwaarloosde, onbezette of onafgemaakte gebouwen en gronden. De verordening voorziet in een vrijstelling van deze belasting wanneer, zoals in dit geval, een tijdelijke reactivering van het gebouw gepland is. Op basis van dit instrument hebben we ons vertrouwd om het gebouw aan de Aarlenstraat te reactiveren.
Veel potentieel
Aangezien het gebouw nu nog een lege doos is (ruwbouw), moesten er wel wat kleine werken uitgevoerd worden om het terug in gebruik te kunnen nemen voor wat de veiligheid betreft (water- en elektriciteitsaansluiting, brandveiligheid, elektriciteit en verlichting, herstelling van waterschade…). Deze werken zijn gestart in januari en zouden klaar moeten zijn tegen half november 2020. De kost van deze werken wordt gedragen door de Regie der Gebouwen.
Ans Persoons,
schepen van Stedenbouw:
Om duidelijk te maken dat het gebouw binnenin terug ‘leeft', wil de Stad Brussel ook de buitenkant aanpakken”. Bedoeling is van de buitenruimte langs de Jacques de Lalaingstraat een soort pocket park / groen stadssalon te maken. Het project moet het gebouw in ere houden. Daarnaast is er gewerkt met een grafisch bureau om een interventie aan te brengen op een grote kale muur. De kosten van deze interventies worden gedragen door stedenbouwkundige lasten die betaald werden door promotoren op projecten in de buurt.
StamEuropa: een Brussels gebouw gewijd aan de Europese wijk
De Regie der Gebouwen heeft een conventie rond tijdelijk gebruik afgesloten met het Fonds Europese Wijk. Zij mogen vanaf november 2020 (afhankelijk van de evolutie van de crisis Covid-19) een deel van het gebouw (gelijkvloers, 2de en 3de) beheren en partners/organisaties zoeken om het samen met hen ‘tot leven’ te brengen. Bedoeling is om in het gebouw een nieuwe vorm van dialoog te introduceren tussen burgers en het Europese ecosysteem. Een innovatieve scenografie, verschillende conversatie-formats en regels alsook een tof horeca-aanbod moeten bijdragen aan de creatie van een nieuwe bestemming in de eerder monofunctionele Europese wijk. StamEuropa, de naam van het project, moet dé plek worden voor ateliers, workshops en conferenties van allerhande organisaties en instellingen zodat het democratisch karakter van de Europese wijk een nieuwe, innovatieve en participatieve dimensie krijgt. Het project richt zich hierbij zowel op de inwoners van de wijk, de Brusselaars en zelfs de Europeanen die Brussel bezoeken... Wordt vervolgd!
Perscontact Regie der Gebouwen
Johan Vanderborght
pers@regiedergebouwen.be (NL) | presse@regiedesbatiments.be (FR)
0479 31 26 91