STAD BRUSSEL HULDIGT EUNICE OSAYANDE MET NIEUWE STRAAT

Tussen de Aken- en Willebroekkaai, vlakbij de Suzan Danielbrug, werd recent een nieuwe straat opgeleverd. In 2021 besliste de Stad Brussel reeds om deze straat te vernoemen naar Eunice Osayande, een Nigeriaanse sekswerker die in 2018 brutaal vermoord werd achter het Noordstation. Vandaag werd de straat ingehuldigd tijdens een serene ceremonie, waarin vertegenwoordigers van organisaties die sekswerkers bijstaan en/of zich voor hen inzetten, het woord namen.

In 2016 komt Eunice in handen van een bende die haar misleiden met de belofte van een mooie toekomst en werk in Europa. Samen met enkele andere meisjes begint ze aan de barre tocht richting Europa. Onderweg worden de meisjes met een ritueel gedwongen om trouw te blijven aan de pooiers en worden ze meermaals verkracht. Met een rubberbootje maken ze de oversteek naar Italië waar Eunice wordt opgewacht door een smokkelaar uit de bende van haar Brusselse pooier. Eens aangekomen in Brussel wordt ze meteen in de prostitutie gedwongen. Ze moet haar pooiers 45.000 euro voor de smokkel en een wekelijkse huur betalen. Samen met enkele andere slachtoffers wordt ze ondergebracht in een smerig appartement in de buurt.

In de nacht van 4 op 5 juni steekt een 17 jarige man haar met 17 messteken neer. De dader werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

Ook de smokkelbende werd opgerold. De vier daders kregen tussen de 33 maanden en 4 jaar celstraf. Drie andere meisjes konden uit de klauwen van het netwerk gered worden.

Haar dood veroorzaakte veel ophef in de wijk en een stille mars werd georganiseerd.

Met de Eunice Osayandestraat wil de Stad Brussel blijvend aandacht vestigen op alle (vergeten) vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel, seksueel geweld en femicide.

Ans Persoons, schepen bevoegd voor Stedenbouw & Openbare Ruimte: “De Stad Brussel is al een tijdje bezig met het vervrouwelijken van de Brusselse straatnamen. Tot nu toe hebben we steeds gekozen voor markante - doch vaak vergeten - vrouwen met een uitzonderlijk talent of een opvallende verwezenlijking. Maar feminisme gaat voor mij niet enkel om vrouwen die uitblinken. Inclusief feminisme gaat over de rechten en de strijd van alle vrouwen, ook en vooral van de meest kwetsbare. 81% van de vrouwen tussen 16 en 69 jaar oud kreeg ooit te maken met fysiek seksueel geweld. Bij sekswerkers ligt dit percentage nog veel hoger. De strijd om deze hallucinant hoge cijfers naar beneden te krijgen, verdient meer aandacht en urgentie. En net daarom krijgt Eunice Osayande vandaag een straat.”

Tijdens de ingetogen inhuldiging namen verschillende organisaties die het opnemen voor sekswerkers en strijden tegen mensenhandel, het woord. De deelnemers ontvingen elk een witte roos, symbool voor de hoop, die werd neergelegd aan haar straatnaambordje.

Marie, Noordwijk Brussel: "Eunice kwam naar Europa om een gelukkig leven te hebben en ze is het slachtoffer geworden van alle vormen van geweld die een vrouw kan overkomen. Dit mag nooit meer gebeuren."
Isabelle Jaramillo, coördinatrice bij de Brusselse afdeling van Espace P, een vereniging die hulp en ondersteuning biedt aan sekswerkers: "Haar naam zou hier niet mogen staan. Eunice had moeten leven en het recht moeten hebben om zichzelf te verdedigen tegen het ondenkbare. Ze is een symbool geworden van de strijd tegen alle vormen van geweld tegen sekswerkers. Als sekswerker, migrant en slachtoffer van mensenhandel ben je enorm kwetsbaar en daarenboven uitgesloten van elke toegang tot bescherming. ​

Onze samenleving vindt het nog steeds moeilijk om deze mensen als slachtoffers te zien, ze te erkennen en ze de nodige veiligheid te bieden. Espace P probeert deze leemte op te vullen door aan straatwerk te doen en door een vertrouwensband te creëren. Voor Eunice kwam deze ondersteuning te laat. We hopen dat haar verhaal niet vergeten wordt en dat haar nagedachtenis bewaard blijft zodat andere sekswerkers niet hetzelfde lot ondergaan".

UTSOPI, een sekswerkerscollectief in België, bestuurd en gerund door sekswerkers is nauw betrokken bij de zaak en stelde zich burgerlijke partij in het proces tegen de dader.

UTSOPI reageert: "Het verhaal van Eunice is niet alleenstaand: een jonge vrouw, onbeschermd door de maatschappij. Een alleenstaande Afrikaanse vrouw, verzwakt en uitgebuit door iedereen die ze tegenkwam. Ze bevond zich op een plek waar straffeloosheid de wet was, in een wetteloze situatie. Het is de plicht van de samenleving om eer te bewijzen aan onze collega die ons is ontnomen. Sekswerkers worden vaak vergeten, maar deze keer zal dat niet het geval zijn.“

Naast vertegenwoordigers van de Stad Brussel en de gemeente Schaarbeek, UTSOPI en Espace P waren er ook vertegenwoordigers van de Politie, Violett, Boysproject, en Alias aanwezig.

Lydia Ngoi Mutyebele, Schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen besluit: De vervrouwelijking van de openbare ruimte in Stad Brussel is een van de aandachtspunten van ons Actieplan voor Gelijke Rechten voor Mannen en Vrouwen. De vertegenwoordiging van vrouwen in de stedelijke ruimte kan voor sommigen louter symbolisch lijken maar is in feite een indirecte manier om bekendheid te geven aan de belangrijke gevechten die dagelijks worden gevoerd op het gebied van gelijkheid, en deze te onderschrijven en te steunen. Door deze straat de naam Eunice Osayande te geven, echoën en veroordelen we ook vrouwen die het slachtoffer zijn van fysiek en/of moreel geweld. Deze naamgeving vervult dus een dubbele rol: de nagedachtenis en de sensibilisering voor de strijd tegen de onveiligheid die vrouwen nog al te vaak voelen.”

 

 

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be