Stad Brussel kiest voluit voor gelijke kansen in het onderwijs

Hoe ga je om met meertaligheid op school? Is huiswerk nuttig of bevestigt het sociale ongelijkheid? Wat met zittenblijven? Op deze en tal van andere vragen tracht de Stad Brussel te antwoorden in haar visietekst over gelijke kansen en zorg in het Nederlandstalig stedelijk onderwijs. Een visie waar we hard aan gewerkt hebben, en die –dankzij veel overleg en terugkoppeling- gedragen wordt door onze leerkrachten en directies. Een visie die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en niet op opruiende tweets.

Het Vlaams Decreet Leerlingenbegeleiding schrijft voor dat alle scholen een visie op geïntegreerde zorg en gelijke kansen moeten ontwikkelen. Omgaan met taal, huiswerk en zittenblijven vormen hier een essentieel onderdeel van. De visietekst werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 7 oktober 2018 en zal worden toegevoegd aan het schoolreglement, zodat alle ouders een duidelijk beeld krijgen van de visie van de Stad over deze materies.

Ans Persoons (Change.Brussels),
Schepen van Nederlanstalige Onderwijs

Het Vlaams onderwijs blinkt uit in ongelijkheid: een leerling uit een bevoorrecht milieu heeft zeven keer meer kans om tot de beste leerlingen te behoren dan een leerling uit een achtergesteld milieu. Voor ons dit onaanvaardbaar. We willen dat onze scholen uitblinken in het garanderen van gelijke kansen. Want niet iedereen vertrekt met dezelfde basis. Leerlingen die met obstakels worden geconfronteerd, verdienen dan ook een duwtje in de rug. Dat is de filosofie achter de visietekst die we maandag op de gemeenteraad hebben goedgekeurd.

In november gaan we op voorstellingsronde in de scholen om de inhoud van deze visietekst te duiden bij de ouders wiens kinderen school lopen in een school van Stad Brussel. 

Hieronder vind je een samenvatting van de visietekst. Voor de volledige versie, zie bijlage.

Huiswerkbeleid

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat huiswerk zeer weinig effect heeft in het basisonderwijs, iets meer in het secundair. In het basisonderwijs starten we met max. 10 minuten huiswerk in het eerste leerjaar, met elk jaar maximum 10 minuten meer. In het secundair kunnen de scholen het vrijer invullen. Huiswerk mag geen nieuwe leerstof zijn, nooit een straf, moet aangepast zijn aan de individuele noden van de leerling en ouder-onafhankelijk gemaakt kunnen worden. Huiswerk is enkel nuttig indien het nabesproken wordt.

Open taalbeleid

We maken meertaligheid zichtbaar op school. Kindjes die een andere taal spreken, worden hiervoor niet ‘bestraft’. Integendeel, we geven hun taal en cultuur een plek op school. Dit bevordert zowel hun welbevinden op school als hun taalontwikkeling. Kinderen mogen in hun ‘eigen taal’ aan een klasgenootje een concept uitleggen. Want een kind dat niet weet wat een ‘klokhuis’ betekent in de eigen taal, kan het onmogelijk vatten in de schooltaal.

Zittenblijven

Zittenblijven is nefast voor de motivatie van leerlingen en blijkt op lange termijn zelden het gewenst effect te hebben. We proberen zittenblijven zo veel mogelijk te vermijden. Leerlingen die het moeilijk hebben, krijgen een individueel plan van aanpak. Zittenblijven moet goed gemotiveerd worden en kan enkel indien de klassenraad van mening is dat de studierichting aansluit bij het niveau van de leerling en dat hij/zij het mits herhaling ook echt zou kunnen.

Zorgbeleid

We zetten onze zorgondersteuners zoveel mogelijk in de klas zelf in. Kinderen uit de klas halen werkt immers stigmatiserend. De zorgondersteuners geven de leerlingen individueel of in kleine groepjes exact de begeleiding die ze nodig hebben (differentiërend).

Visietekst geïntegreerde zorg en gelijke kansen.pdf

PDF 254 KB

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be