STAD BRUSSEL LANCEERT PROJECTOPROEP ROND GENDER EN STEDENBOUW

Stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. De Stad maakt hiervoor een budget van 80.000 euro vrij.

Met welk doel?

De publieke ruimte in de stad is van en voor iedereen, maar wordt in de praktijk door mannen[1] gedomineerd. Voor meisjes, vrouwen[2] en personen die niet beantwoorden aan de klassieke cisgender normen kan de publieke ruimte soms onwelkom en angstaanjagend aanvoelen, en onveilig zijn.

Stedenbouw en architectuur zijn historisch, en nog steeds, overwegend mannelijke aangelegenheden. Dit maakt dat de stad en de publieke ruimte vanuit mannelijk perspectief werden ontworpen, zonder in acht name van de noden van vrouwen en meisjes. Menig onderzoek bevestigt dat, door het gebrek aan een gender gevoelige aanpak, ​ vrouwen en meisjes zich niet veilig voelen (en zijn) in de publieke ruimte, zich hierdoor ook anders bewegen door de stad, en de stad niet ten volle kunnen benutten.

Bevoegd schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimten Ans Persoons (One Brussels-Vooruit): Het verschil in gebruik van de openbare ruimte manifesteert zich al op heel jonge leeftijd, cru gezegd worden jongens aangespoord om buiten te spelen en blijven meisjes binnen met de poppen. De inrichting van de openbare ruimte is dan ook vooral op hun noden afgestemd, denk maar aan de vele pleinen met een centraal sportveld. Meisjes en vrouwen bewegen zich vooral in perifere delen van zulke pleinen en maken dus maar zeldzaam gebruik van de volledige ruimte. ​ Deze (gender-) ongelijke toegang en gebruik van de publieke ruimte wordt in stand gehouden door de genderdimensie niet te integreren bij het plannen en ontwikkelen van de stad. Met deze projectoproep willen we daar graag verandering in brengen.

In veel naburige steden wordt deze genderdimensie wel geïntegreerd: in Wenen maakt “gender sensitive urban planning” deel uit van het beleid en de dagelijkse praktijk, Parijs stelde een inclusieve ontwerprichtlijn op voor de openbare ruimte op basis waarvan grote pleinen opnieuw worden ingericht, in Barcelona worden autovrije verblijfplekken aangepakt door een collectief van architecten die werken vanuit het vrouwelijke perspectief.

Stad Brussel is op zoek naar initiatieven die de Stad en het beleid een impuls kunnen geven richting een gendergevoelige aanpak van stadsontwikkeling. De uitkomst van de oproep ligt open en kan gaan van een concrete interventie op een plein tot een reeks workshops, lezingen, een expo, etc.

Projecten hebben tot 27 juni de tijd om een voorstel in te dienen. Begin september zal de gemeenteraad van de Stad de verdeling van het subsidiegeld valideren.

De ontwikkeling van onze steden draagt ​​nog steeds de littekens van hun geschiedenis en wordt nog te vaak ontworpen naar de visie van mannen. Met ons actieplan voor gendergelijkheid willen we de perceptie van gender in de openbare ruimte opnieuw centraal stellen in het debat en van Brussel een pioniersstad maken op het vlak van inclusie en gelijkheid. Dankzij dit initiatief willen we hand in hand samenwerken met de Brusselaars zodat de openbare ruimte voor iedereen even aangenaam wordt, legt Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel, uit.

1 Onder mannen verstaat men elke persoon die zich als dusdanig identificeert.

2 Onder vrouwen verstaat men elke persoon die zich als dusdanig identificeert.

INFO: https://www.brussel.be/oproep-gender-stedenbouw

20220506_OproepSubs_Brief_GenderNL.pdf

PDF - 885 Kb

 

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be