START WERF HERAANLEG ADOLPHE MAXLAAN EN ZIJSTRATEN

In het verlengde van de voetgangerszone start op 8 februari opnieuw een belangrijke werf. Maar liefst 16.000 m² openbare ruimte wordt onder handen genomen en future proof gemaakt: meer natuur, minder mineraal. Het gaat om de Adolphe Maxlaan en haar zijstraten (de Bruidsstraat, de Finisterraestraat, Nieuwbrug, de Sint-Pietersstraat en de Mechelenstraat).

Adolphe Maxlaan: klaar voor de 21st eeuw.

De huidige inrichtring van de Adolphe Maxlaan dateert van 1976, na de bouw van de ondergrondse tramlijnen. Gemotoriseerd verkeer en parkeren hebben de hoofdrol in de huidige aanleg, waardoor snel rijden en dubbelparkeren aangemoedigd worden. In de loop der jaren verslechterde de staat van het wegdek en de voetpaden. De huidige structuur van de laan is niet aangepast aan het eenrichtingsautoverkeer dat er vandaag passeert.

In de jaren ’70 werd gekozen voor bomen in bovengrondse bakken, iets wat we vandaag absoluut trachten te vermijden. De bomen hebben nooit goed kunnen groeien, aangezien hun wortelruimte te beperkt was. Ze verkeren bijna allemaal in slechte gezondheid en riskeren takken te verliezen of om te vallen.

De smalle straatjes tussen de Emile Jacqmainlaan en de Adolphe Maxlaan dateren eveneens van 1976. Met hun smalle voetpaden (>1,5 m) zijn deze wegprofielen niet meer conform de huidige normen. De straten geven een verwaarloosde indruk en worden met verschillende problemen geconfronteerd: illegaal parkeren, beschadigd wegdek, een gebrek aan sociale controle en hygiënische problemen.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk

Met deze heraanleg wil de Stad Brussel de Adolphe Maxlaan haar oude glorie teruggeven. De laan zal van gevel tot gevel op één niveau worden heraangelegd. De stijl van het straatmeubilair van de voetgangerszone - straatverlichting, banken en fietsnietjes - wordt doorgetrokken. De plaats voor de wagen wordt beperkt, er komen nieuwe bomen, groenzones en brede voetpaden in blauwe hardsteen. De huidige rijrichting blijft behouden. De laan zal zo een belangrijke schakel worden in de wandel- en fietsverbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad.

Ook de zijstraten tussen de Adolphe Maxlaan en de Emile Jacqmainlaan worden aangelegd op één niveau met groenzones en bomen waar het mogelijk is.

In totaal komen er in de hele perimeter:

  • 42 hoogstammige bomen
  • 18 kleinere meerstammige bomen
  • 44 groenzones
  • 87 fietsnietjes
  • 8 zitbanken en 5 schommels

Het regenwater op de voetpaden zal in de toekomst ter plekke opgevangen worden en de groenzones/bomen voeden. De doorlaatbare oppervlakte stijgt met 1400m² in vergelijking met vandaag.

Werf

De werf start op 8 februari met het verwijderen van de huidige bomen en boombakken. Tijdens de eerste week is er een parkeerverbod over de volledige zone. Daarna zal men werken met een gedeeltelijke parkeerverbod per zone.

In de week van 13 februari start de aannemer aan de hoek van de Mechelsestraat met de Sint-Pietersstraat en in de Adolphe Maxlaan aan de even huisnummerkant tussen de Nieuwbrug en de Sint-Michielsstraat. Het verkeer zal ter plaatse worden omgeleid en de eindhalte van buslijn 88 wordt verplaatst naar de Emile Jacqmainlaan ter hoogte van nummer 82.

Alle latere werffases en info zijn te raadplegen via de website van Stad Brussel: https://www.brussel.be/adolphe-maxlaan.

Voetgangers en fietsers zullen zich gedurende de hele werf door de betrokken straten kunnen blijven verplaatsen en de handelaars blijven bereikbaar. In maart 2024 zou de hele perimeter er als nieuw moeten uitzien. De werf en werffasen werden voorgelegd en afgetoetst met handelaars en bewoners.

Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit), Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte: De Adolphe Maxlaan is absoluut aan vernieuwing toe. Niet alleen de overmatige ruimte die de huidige aanleg toekent aan auto’s komt verouderd over, ook de bomen in bakken dateren van een andere eeuw. Toen waren bomen een decoratief element, vandaag zijn ze een essentieel onderdeel van elke heraanleg in de strijd tegen klimaatopwarming. We brengen natuur terug in de stad: hoogstammige en meerstammige bomen, vaste planten, siergrassen en bloembollen. Elk seizoen zal de laan er anders uit zien. We hopen dat het project een nieuwe impuls aan de lokale handel zal geven en dat de Brusselaar deze prestigieuze straat en haar opmerkelijk patrimonium herontdekt.
Philippe Close, burgemeester: De renovatie van de Adolphe Maxlaan en van de aangrenzende straten zet de opwaardering van het stadscentrum verder en zal het prestige van deze laan benadrukken. Dankzij deze werken verbeteren de leefomgeving van buurtbewoners en handelaars en zorgt voor comfort bij elke verplaatsing. We blijven inzetten op de stad op 10 minuten voor iedereen.
Fabian Maingain, Schepen bevoegd voor economische zaken: Met verbrede voetpaden en een volledig voetpad zal deze herinrichting de nieuwe commerciële dynamiek ondersteunen die de stad beoogt voor deze verkeersader, die zo een nieuwe identiteit krijgt op basis van de beleving van de bezoekers, die meer bewegingsruimte zullen hebben, maar ook in de horecaterrassen, die luchtiger zullen zijn.
Adolphe Maxlaan, voor en na.
Adolphe Maxlaan, voor en na.
Perimeter van de heraanleg
Perimeter van de heraanleg

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Contact

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

[email protected]

www.anspersoons.be