Stedelijkheid, milieu en cultuur krijgen prominente rol in Brussel tijdens Europees voorzitterschap
Op 1 januari start het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, en dat gaat in Brussel allesbehalve onopgemerkt voorbij. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schiet in januari sterk uit de startblokken met verschillende evenementen rond de rol van grootsteden, het milieu en de opwarming van de aarde. Zoals altijd is er veel cultuur en kunst in de hoofdstad. Brussels minister-president Rudi Vervoort, minister van Leefmilieu, Energie en Klimaattransitie Alain Maron en staatssecretaris voor Stedenbouw en Europese Betrekkingen Ans Persoons willen samen tonen hoe Brussel het voorzitterschap zal gebruiken om de denkoefening rond de stedelijke en ecologische uitdagingen te leiden.
Samen met Brussels International, perspective.brussels, visit.brussels en Leefmilieu Brussel gaan de betrokken Brusselse regeringsleiders meerdere evenementen met internationale weerklank hosten en voorzitten. Zij zullen daarin een beleid verdedigen waarin grote steden als partners en drijvende krachten achter de Europese doelstellingen staan, want maar liefst 75% van de Europeanen woont in steden. Daarom is het belangrijk dat steden het Europese beleid mee bepalen.
Europese burgemeesters verzamelen in Brussel
In het Egmontpaleis vindt op 24 januari het high-level event “A European urban policy fit for the future” plaats. Daar komen meer dan 30 burgemeesters van grote Europese steden samen. Zij zullen er een verklaring ondertekenen waarin de steden hun prioriteiten ten aanzien van het Europees parlement en de Commissie zullen beklemtonen. Dat gebeurt met het oog op een sterkere betrokkenheid van steden bij de EU-besluitvorming. Het evenement wordt voorgezeten door minister-president Vervoort en staatssecretaris Persoons.
"De komende zes maanden neemt België voor de dertiende keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op. Daarbij is een centrale taak weggelegd voor Brussel, dat in die periode dus nog iets meer het kloppende hart van Europa zal zijn. Het Brussels Gewest zal actief zijn steentje bijdragen aan het roterende voorzitterschap. Tijdens een bijeenkomst op hoog niveau over de toekomst van het stedelijk beleid van de EU en een conferentie over stedelijke veiligheid wil het Gewest benadrukken hoe belangrijk de steden en metropolen zijn in het Europese raderwerk en voor de verwezenlijking van de Europese doelstellingen op het gebied van economische, sociale en territoriale cohesie, klimaat en innovatie. Voorts zullen de Brusselaars en de vele bezoekers van onze hoofdstad hun hart kunnen ophalen tijdens heel wat publieke en culturele evenementen die Europa in de kijker zetten", aldus minister-president Rudi Vervoort.
“Het wordt enorm interessant om tijdens ons stedenevenement meer dan 30 burgemeesters van de grote Europese steden te ontvangen. Steden zijn voorlopers, ze worden als eerste geconfronteerd met de grote maatschappelijke uitdagingen en vinden vaak de juiste antwoorden. Met onze top willen we de Europese instellingen aansporen beter naar de steden te luisteren en hen te laten meebeslissen over Europees beleid. We kijken er naar uit om via het Europees voorzitterschap de Brusselaars meer inzicht in en voeling met Europa te geven. In deze woelige tijden moeten we het belang van de EU voor onze welvaart blijven benadrukken”, vertelt Ans Persoons.
Voorzitter van de Milieuraad
Een week eerder brengt minister Maron, die het voorzitterschap van de Milieuraad op zich neemt, zijn Europese tegenhangers samen voor een eerste informele ministeriële bijeenkomst. Die gaat op 15 en 16 januari door in het Egmontpaleis. Om een antwoord te bieden op de drievoudige crisis van de klimaatverandering, het biodiversiteitsverlies en de luchtvervuiling, worden de deelnemers uitgenodigd om ideeën uit te wisselen over de veerkracht die nodig is binnen de uitdagingen op vlak van klimaat, rechtvaardige transitie en de versterking van de economie.
De 27 ministers bevoegd voor milieu en klimaat gaan eveneens dieper in op de acties die in de komende jaren ondernomen moeten worden om tegen 2050 de klimaatneutraliteit te bereiken. Deze besprekingen zullen in de komende zes maanden de leidraad vormen voor het werk van het voorzitterschap op het gebied van milieu en klimaat.
“Het Belgisch voorzitterschap biedt ons de unieke kans om de toekomst van het politieke milieu- en klimaatbeleid voor te bereiden. Ik vind het belangrijk om mijn Europese collega’s vanaf januari in Brussel uit te nodigen om de prioriteiten van de EU te bespreken als antwoord op de dringende uitdagingen van de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en de vervuiling. De maatregelen van de komende jaren zullen van doorslaggevend belang zijn om de overgang op een eerlijke en rechtvaardige manier te versnellen, onze veerkracht te versterken en in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken”, stelt minister Alain Maron.
Een stad vol kunst
De Brusselaars en de bezoekers van onze hoofdstad kunnen tijdens het voorzitterschap rekenen op een resem culturele evenementen en kunstinstallaties die Brussel zullen inpalmen. Begin januari wordt het startschot gegeven op de esplanade aan het Europees Parlement. Daar wordt een installatie opgetrokken van de Brusselse kunstenaars Ann-Veronica Janssens en Michel François.
De stad zal ondergedompeld worden in pracht en praal tijdens het lichtfestival Bright Brussels. Dat strijkt in 2024 neer in het stadscentrum, en natuurlijk ook in de Europese wijk. De vele lichtinstallaties versterken het Europese gevoel en leggen het accent op het voorzitterschap liggen. In de Sint-Gorikshallen wordt dan weer een blik geworpen op onze samenleving tijdens de expo “New ways of living”.
Imago van Brussel
Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie biedt de Brusselaars bovendien de gelegenheid om (opnieuw) in aanraking te komen met de Europese dimensie van Brussel. Europe Direct onderneemt verschillende acties op het terrein en gaat in dialoog met Brusselse jongeren, zodat zij gesensibiliseerd worden en beter op de hoogte zijn van de impact van de Europese Unie op hun dagelijkse leven. En dan is er ook nog de Europese Wijk die een nieuw merk heeft gekregen, waardoor zij zichzelf kan tonen als een levendige, dynamische en gastvrije buurt.
Tot slot is het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie een unieke kans om het imago van Brussel bij het talrijk aanwezige internationale publiek in onze hoofdstad te versterken. Een communicatiecampagne opgebouwd rond typisch Brusselse anekdotes verteld door Europeanen die in Brussel wonen, moet helpen om het beeld van Brussel als non-conformistische, toegankelijke, aangename en diverse stad te verspreiden.