Stedenbouwkundige vergunning voor de make-over van de Van Praetlaan en de Vuurkuislaan

Urban.brussels leverde een stedenbouwkundige vergunning af voor de heraanleg van de Van Praetlaan en de Vuurkruisenlaan. Dat bevestigt Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw.

Het 3 km lange gedeelte van de middenring (R21) tussen de Vilvoordsesteenweg aan het kanaal en de Dikke Linde rotonde wordt heraangelegd om de leefomgeving van de inwoners van Neder-Over-Heembeek te verbeteren en het comfort voor voetgangers en fietsers te verbeteren.

De heraanleg van de Van Praetlaan en de Vuurkruislaan past binnen onze ambitie om de openbare ruimte beter in te delen in het voordeel van voetgangers en fietsers. We maken de openbare ruimte veiliger en mooier, met nieuwe planten en bomen en kwaliteitsvol stadsmeubilair. Het is daarbij niet de bedoeling om wagens volledig te weren uit de stad, maar wel om meer ruimte te voorzien om te ontspannen, te spelen, te sporten, te fietsen en voor natuur. Van deze verkeersaders willen we plekken maken waar iedereen zich thuis voelt,” zegt Ans Persoons, staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
©Bruxelles Mobilité - Brussel Mobiliteit
©Bruxelles Mobilité - Brussel Mobiliteit
“Met de heraanleg van de Van Praetlaan en de Vuurkruisenlaan maakt een drukke autosnelweg plaats voor een rustige stadsboulevard. Met deze heraanleg wint iedereen: de lanen worden vlotter, veiliger en toegankelijker voor alle verkeersmodi, en leefbaarder en groener voor de buurtbewoners. We investeren tegelijk in het openbaar vervoer, met de nieuwe tramlijn 10 naar Neder-Over-Heenbeek, die parallel met deze heraanleg wordt aangelegd. Bovendien komt er veel openbare ruimte vrij, die we teruggeven aan de Brusselaars. Brussel verandert in een stad op mensenmaat.” zegt Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Na de heraanleg zal het autoverkeer in beide rijrichtingen over de Van Praetlaan rijden. Hierdoor komt er veel nieuwe ruimte vrij op de Vuurkruisenlaan. Deze ruimte zal worden gebruikt om een aangenaam groene ruimte te creëren met veel plaats voor voetgangers en fietsers. Dit pad zal bovendien verschillede parken en groene ruimteS met elkaar verbinden: de tuinen van het Chinees Paviljoen, het Park van Laken, het Park van Ossegem, de omgeving van de Neptunusfontein, de Koninklijke Serres en de Japanse Toren. Om dit nog te versterken zijn er pleintjes voorzien aan weerszijden van het park van het Chinees Paviljoen, aan het station De Wand en aan de Araucarialaan.

Dit project werd ontwikkeld samen met het project voor de nieuwe tram 10 van de MIVB. Hierdoor kon een hinderlijke kruising worden vermeden van de nieuwe tramlijn met het autoverkeer richting de A12. Het project voorziet 3 comfortabele tramhaltes (Heembeek, Araucaria en Braambosjes).

Het project omvat ook de bouw van een markante voetgangers- en fietsersbrug zodat het parkpad de middenring kan overbruggen.
Via de voetgangers- en fietsersbrug kunt u de rotonde van Dikke Linde oversteken over de verkeersaders.

Wat het parkeren betreft verandert er weinig. De herinrichting van de lokale weg aan de Vuurkruisenlaan voorziet nieuwe plaatsen voor omwonenden die de geschrapte plaatsen langs de R21 compenseren.

© Bruxelles Mobilité - Brussel Mobiliteit
© Bruxelles Mobilité - Brussel Mobiliteit

Damiaan De Jonge

Woordvoerder, Kabinet Ans Persoons

Pieterjan Desmet

Woorvoerder, Kabinet Minister Elke Van den Brandt

 

 

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be