Stedenbouwkundige vergunning voor heraanleg Guimardstraat, een groene ader in de Europese wijk

Donderdag 8 mei 2025

Projet Guimard © Aménagements urbains VBX
Projet Guimard © Aménagements urbains VBX

Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, heeft aangekondigd dat urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning heeft toegekend voor de volledige heraanleg van de Guimardstraat, in het hart van de Europese wijk. Zo kan de stad Brussel beginnen met de transformatie van deze grijze geasfalteerde straat naar een groene levensader met bomen en planten. Dit project vormt de eerste concrete uitvoering van het “Masterplan voor de vergroening van de Europese wijk” dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

"De Guimardstraat heeft nu een minerale look, maar het wordt een nieuwe groene oase die de Vijfhoek en de Europese wijk met elkaar verbindt. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar een aangenamere Europese wijk. Onze ambitie is om de wijk om te vormen tot een aantrekkelijke plek om te wonen dankzij een kwalitatieve openbare ruimte vol bomen”, verklaart Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
“Met de heraanleg van de Guimardstraat zetten we de toon voor een wijk die niet langer gedomineerd wordt door beton en auto's, maar een gemengde wijk waar het aangenaam vertoeven is. Meer dan 1.000 m² wordt onthard — dat betekent minder wateroverlast, meer biodiversiteit en een aangenamere straat voor iedereen. Dit project toont hoe stedelijke vernieuwing ook een ecologische en sociale winst kan zijn”, vertelt Brussels schepen Anaïs Maes.

Van asfalt naar een bomenlaan

De Guimardstraat is een belangrijke verbinding tussen het centrum van de stad en de Leopoldswijk. Vandaag wordt de ruimte in de straat hoofdzakelijk ingenomen door de 85 dwarse parkeerplaatsen. Tussen de parkeerplaatsen in staan 35 hoogstammige bomen geplant in minuscule plantvakken. De bomen lijden door het gebrek aan ruimte voor de wortels waardoor ze de straatbekleding omhoog duwen en waardoor hun gezondheid aangetast wordt.

In het project worden de parkeerplaatsen om te beginnen in de lengte ingericht, waardoor de voetpaden kunnen worden verbreed en er volwaardige groenvakken rond de bomen zullen worden aangelegd. Naast de parkeerplaatsen komen er gereserveerde plaatsen en een leveringsplek van 12 meter. De rijrichting wordt ook aangepast; momenteel geldt tweerichtingsverkeer in de hele straat, maar in de toekomst zal het straatdeel vanaf de Handelsstraat tot aan de Frère-Orbansquare eenrichtingsverkeer worden. Bij de heraanleg worden ook 30 fietsnietjes geplaatst.

De Guimardstraat zal de eerste straat zijn die de Stad Brussel opnieuw vorm geeft volgens haar “Masterplan voor de vergroening van de Europese wijk”. Het masterplan definieert hoe bepaalde straten moeten worden heringericht om de openbare ruimte in deze historische wijk te ontharden en structureel te vergroenen.

Behoud van de bestaande bomen en maximale ontharding

Uit een studie is gebleken dat de bomen over het algemeen in goede toestand verkeren. Niettemin vertonen meerdere van deze bomen afwijkingen door gebrek aan ruimte. Het project voorziet het behoud van de bomen, met uitzondering van één dode boom. Ter compensatie worden drie nieuwe hoogstammige bomen aangeplant. Naast de hoogstammige bomen worden in de groenvakken meerstammige bomen geplant om variatie in kleur en bloei te bieden.

De groenzones worden aangevuld met vaste planten, siergrassen en struiken om de biodiversiteit te verhogen. De planten werden geselecteerd op basis van factoren als kleur, bloeiperiode en landschappelijke meerwaarde, met speciale aandacht voor soorten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. Een grotere variatie aan bloemen zorgt voor een rijker aanbod aan nectar en stuifmeel, essentieel voor de voortplanting van deze insecten.

Momenteel bestaat de doorlaatbare oppervlakte in de straat uit 26,7m². Het project voorziet een ontharding van 679m² met nog eens 434m² die semi-doorlaatbaar zullen zijn. Hierdoor zal een groot deel van het regenwater op een natuurlijke wijze de bodem infiltreren. De voetpaden en semi-doorlaatbare zones worden aangelegd in platines. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in porfierstenen. De rijweg wordt in gezaagde porfierkeien aangelegd met een watergreppel in blauwe steen. Het gebruik van deze hoogwaardige materialen sluit aan bij het erfgoed van de Leopoldswijk en verfraait zowel de openbare ruimte als de omliggende gebouwen.

Nils Quintelier

Woordvoerder, Kabinet Staatssecretaris Ans Persoons

Rens Gijsen

Woordvoerder, Stad Brussel

 

Share

Over Ans Persoons

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC-Collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport & Gemeenschapscentra

Neem contact op met

Koning Albert I laan 37 1030 Brussel

02 517 12 00

info.persoons@gov.brussels

www.anspersoons.be