VGC lanceert projectoproep om Kuregemse kinderen meer te laten proeven van kunst & cultuur
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is op zoek naar een partner om een ambitieus project rond cultuureducatie op poten te zetten in de Anderlechtse wijk Kuregem. De oproep past binnen de ambitie van de VGC om het cultureel aanbod voor kinderen en jongeren uit te breiden, te verbeteren en inclusiever te maken, in het bijzonder in kansarme wijken. Voor deze projectoproep stelt de VGC een subsidie van maximum 180.000 euro ter beschikking.
De VGC wil dat zoveel mogelijk Brusselse kinderen en jongeren laagdrempelig kennis kunnen maken met allerlei vormen van cultuur. Helaas is de toegang tot kunst en cultuur vaak beperkt in kansarme wijken. Rapporten van onder meer de Unesco en het Netwerk Tegen Armoede maakten echter al duidelijk wat het belang is van een rijk cultuuraanbod en cultuureducatie. Zo stimuleert cultuureducatie de sociale en creatieve vaardigheden en bevordert ze het kritisch denken.1
Daarom lanceert de VGC nu de projectoproep ‘cultuureducatie Kuregem’. Concreet is de VGC op zoek naar een vernieuwend en structureel cultuureducatieproject in de Anderlechtse wijk Kuregem. Dit project moet een jaarprogramma omvatten met een aanbod van jaarateliers, vakantieateliers en eenmalige activiteiten en moet gericht zijn op samenwerking met partners in Kuregem en het VGC-netwerk. Organisaties met een expertise rond cultuureducatie voor kinderen en jongeren worden gevraagd om zich kandidaat te stellen. De VGC zal uiteindelijk een partnerschap afsluiten met één van de kandidaten en aan deze partnerorganisatie een subsidie uitreiken van hoogstens 180.000 euro.
Op 27 oktober is er alvast een infomoment voor geïnteresseerde organisaties in het VGC-administratiehuis (Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel). Tegen 4 december moeten de formele kandidaturen ingediend worden. Het VGC-college zal dan, op basis van de adviezen van een jurycommissie, de partnerorganisatie kiezen. Uiterlijk op 1 maart 2024 zal de samenwerking tussen de VGC en de partnerorganisatie van start gaan en dit tot december 2025. Op www.jonginbrussel.be is alle info beschikbaar.
Ans Persoons, VGC-collegelid voor Cultuur, licht toe: “Kunst en cultuur vergroten je wereldbeeld, prikkelen de verbeelding, voeden nieuwsgierigheid en wakkeren talent aan. Toegang tot kunst en cultuur is erg ongelijk verdeeld in deze stad. Heel wat Brusselse kinderen en jongeren komen er amper mee in contact. Net daarom zetten we vooral in op kunsteducatie in kansarme wijken.”
Nils Quintelier