70 Brusselse bedrijven vliegen naar Oslo voor een economische prinselijke missie in het Koninkrijk Noorwegen.
Brussels staatssecretaris voor Internationale Relaties en Buitenlandse Handel Ans Persoons is, in gezelschap van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, verschillende federale ministers en haar Vlaamse en Waalse collega-ambtgenoten, op een economische prinselijke missie naar Noorwegen. Gedurende 4 dagen zullen de Brusselse staatssecretaris Ans Persoons en het Brussels agentschap hub.brussels de economische en commerciële belangen van het Brussels gewest vertegenwoordigen in Oslo. Ze worden vergezeld van vertegenwoordigers van meer dan 70 Brusselse bedrijven. De missie, die plaatsvindt in het hart van de Noorse hoofdstad, omvat een uitgebreid programma van uitwisselingen, politieke en economische bezoeken, conferenties en evenementen over uiteenlopende thema's, waarbij Brussel zich in het bijzonder richt op duurzaam bouwen en infrastructuur, duurzame stadsplanning en circulariteit in ambachten en design.
"Met 70 Brusselse bedrijven, die een derde vertegenwoordigen van alle Belgische bedrijven die deelnemen aan deze missie, hoopt Brussel zijn troeven maximaal te kunnen uitspelen om investeringen in de hoofdstad aan te trekken en zijn positie als exportregio voor goederen en diensten op de Noorse markt te versterken. Aangezien dit mijn eerste economische prinselijke missie is, is het ook een gelegenheid om mijn collega's op andere bestuursniveaus te leren kennen. Binnen de context na de verkiezingen zal ik wellicht de met hen moeten onderhouden als lid van de Brusselse regering", zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel.
België & Noorwegen, koninkrijken met gemeenschappelijke ambities
Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie en het op één na hoogste BBP per hoofd van de bevolking ter wereld heeft, blijft op economisch vlak een uitzondering onder de Scandinavische landen, grotendeels dankzij zijn olierijkdom en zijn gigantische staatsfonds. De belangrijkste industrieën zijn energie en aquacultuur, maar Noorwegen richt zich ook op de circulaire economie.
Het partnerschap tussen de twee koninkrijken België en Noordwegen is gebaseerd op verschillende assen, waaronder de invoer van Noors gas naar België en de samenwerking binnen de NAVO en de Europese Economische Ruimte (EER). Een belangrijke stap in deze samenwerking was het Memorandum of Understanding over energiesamenwerking rond de Noordzee dat op 22 februari 2022 werd ondertekend. De meest recente missie van België naar Noorwegen dateert van het Belgische staatsbezoek in 1997.
Economisch gezien was Noorwegen in 2023 de 15de handelspartner van het BHG zijn in termen van export. Een positie die de laatste jaren aanzienlijk verbeterde ten opzichte van de vorige jaren: Noorwegen stond op de 47ste plaats in 2015 en op de 60ste in 2019.
Het exportvolume is met 2.920% gestegen ten opzichte van de waarde in 2019 (4,1 miljoen euro in 2019 tegenover 124,2 miljoen euro in 2023). In totaal is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goed voor 3,8% van de Belgische uitvoer van goederen naar dit land, een percentage dat iets hoger ligt dan het aandeel van het BHG in de totale Belgische uitvoer (3,2%). Met een aandeel van 98% in de uitgevoerde goederen en een waarde van 121,2 miljoen euro is transportmaterieel het belangrijkste goed dat het Brussels Gewest naar Noorwegen uitvoert. Wat de invoer betreft, neemt Noorwegen de 50ste plaats in op de lijst van partnerlanden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2023. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft dus een handelsoverschot van 121,7 miljoen euro ten opzichte van Noorwegen in 2023.
Noorwegen staat op de 24ste plaats van de afnemers van Belgische diensten. Deze positie is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven. België exporteerde in 2023 voor 727 miljoen euro aan diensten naar Noorwegen, een stijging van 13% in een jaar. Hoewel Brussel geen eigen handelsvertegenwoordiging heeft, worden de belangen van de Brusselse bedrijven goed behartigd dankzij onze samenwerking met het Flanders Invest & Trade kantoor in Oslo. Brussel en Noorwegen delen ook dezelfde strategische visie, zowel economisch als sociaal: tegen 2030 één van de duurzaamste regio's ter wereld zijn.
Een grote Brusselse delegatie en activiteiten gericht op strategische sectoren
De Brusselse delegatie, bestaande uit 70 bedrijven en in totaal bijna 100 deelnemers, is sterk aanwezig in Oslo en vertegenwoordigt meer dan een derde van de deelnemende Belgische bedrijven. In totaal zijn er 233 bedrijven en federaties met 361 deelnemers aanwezig. Belangrijk is dat bijna 30% van de deelnemers in de Brusselse delegatie vrouwen zijn. We zijn trots op deze verhoogde vertegenwoordiging van vrouwen in de Brusselse delegatie, aangezien ze volledig in de lijn ligt van het "Women in Export"-initiatief binnen de strategie van hub.brussels.
" Brussel is een internationale leider in duurzaam bouwen en in kwaliteitsambachtwerk, sectoren die aantonen dat we kunnen innoveren, en de huidige uitdagingen kunnen omzetten in economische opportuniteiten. Deze missie is een geweldige gelegenheid om onze impacteconomie te promoten, die draait rond innovatie, sociaal en op het gebied van milieu." verklaart Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.
De Brusselse bedrijven die deelnemen aan de Brusselse delegatie zijn vooral actief in 2 sectoren: duurzame bouw en infrastructuur (25 bedrijven) en ambachten en design (18 bedrijven). Daarna volgen energie, financiële diensten, zakelijke dienstverlening, voeding en drank, lifescience, onderwijs, enz.
Tijdens deze prinselijke missie zullen belangrijke Brusselse activiteiten georganiseerd worden in verband met deze sectoren:
- Een seminarie over het belang van arbitrage en innovaties op dit gebied.
- Een seminarie over duurzame stadsplanning, "Greener cities for a brighter future", waarin Belgische en Noorse voorbeeldprojecten worden bekeken, maar ook de regels/principes van Noorse openbare aanbestedingen worden uiteengezet waarvoor Belgische bedrijven offertes zouden kunnen indienen. Het seminarie wordt voorafgegaan door een bezoek aan het voorbeeldgebouw "Vertikal Nydalen" van architectenbureau Snohetta.
- Een paneldiscussie over duurzaam bouwen, waaronder "Innovative and circular building materials" en "Sustainable and regenerative building design". Dit panelgesprek wordt gevolgd door de onthulling (in aanwezigheid van de Prinses en ambtenaren/ministers) van de Icebox Challenge, die de invloed laat zien van passief bouwen in vergelijking met conventioneel bouwen op een blok ijs.
- Een evenement over circulariteit in ambacht en design. Twaalf ontwerpers uit Brussel (9) en Wallonië (3) komen aan het woord. Het wordt afgesloten met een rondleiding voor de Prinses en de officiële delegatie/ministers. Het doelpubliek bestaat uit binnenhuisarchitecten, designwinkels en kunstgalerijen.
Deze missie is een unieke gelegenheid voor onze Brusselse bedrijven om potentiële nieuwe klanten en partners op de Noorse markt te verkennen en te ontmoeten.
Tijdens haar bezoek zal de Brusselse staatssecretaris Ans Persoons ook een ontmoeting hebben met de vice-burgemeester van Oslo, die eveneens bevoegd is voor stedelijke ontwikkeling. Ze zullen de gemeenschappelijke uitdagingen op vlak van stedelijke transformatie, mobiliteit, huisvesting en grote herontwikkelingsprojecten voor de openbare ruimte bespreken.